Selma Boulmalf, alumna van IMC Weekendschool Amsterdam-West, mocht afgelopen zaterdag in gesprek met Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Tijdens deze ontmoeting in de Nieuwe Kerk in Amsterdam ging het over grote thema’s als religie, technologie, karma en het eeuwige leven.
Wat gebeurt er als techniek ons in staat stelt om ziektes te bestrijden en misschien zelfs de dood? Een interessante vraag aan de 83-jarige boedhistische geestelijk leider, die zelf in reïncarnatie gelooft. De Dalai Lama, deze week op bezoek in Nederland, ging op uitnodiging van de Singularity University in gesprek met technologische vernieuwers en jongeren over compassie en technologie.
De 20-jarige Selma Boulmalf, oud-leerlinge van de weekendschool in Amsterdam-West en tegenwoordig student Religieuze Studies aan de Vrije Universiteit (VU), was geselecteerd om hieraan deel te nemen. En zelfs naast hem te zitten gedurende het panelgesprek. ‘Ik was wel even zenuwachtig toen ik daar zat, maar dat verdween zodra het gesprek begon.’
Onder de ‘Tree’, een kunstwerk van de Chinese kunstenaar van Ai Weiwei, sprak de Dalai Lama met haar en de andere panelleden onder meer over de invloed van technologie op de kwaliteit en duur van het menselijk leven. Gebruik techniek voor een mooier leven, geen langer leven, was daarbij zijn boodschap. Ook Selma kreeg de vraag voorgelegd of zij 150 jaar oud zou willen worden. Ze antwoordde van niet. ‘Het zou vermoeiend worden en de keuzes die ik maak in het leven zouden hun betekenis verliezen. En als moslim geloof ik in het hiernamaals, en zou ik niet voor altijd in deze tijdelijke wereld willen leven’.
Daarna was het haar beurt om een vraag aan de Dalai Lama te stellen. Die had betrekking op ‘ziek zijn’: ‘Ik vind zelf het positieve van onschuldige ziektes, zoals een griepje, dat je je gezondheid daardoor juist waardeert, en ik vroeg hem wat hij daarvan vond.’ De Dalai Lama antwoordde dat ziekte goed is voor mensen ‘om God te herinneren of contact te zoeken met God’. ‘Ik vroeg hem ook wat dat voor hem betekent, als niet-gelovige. Het antwoord kreeg ik eigenlijk pas na afloop van twee Tibetaanse monnikken. Zij legden uit dat ziek zijn in de boedhistische leer gerelateerd is aan je karma, en dat ernstige ziektes het gevolg zijn van wat je in een vorig leven hebt gedaan.’
Naast Selma waren er ook leerlingen van de weekendschool uit Amsterdam en Hilversum, onder wie Enzo, die in een volle Nieuwe Kerk de durf had om naar voren te stappen en om een selfie te vragen. Dat leverde hem een bijzondere knuffel op -en een selfie!
Na de paneldiscussie opende hij de tentoonstelling Het leven van Boeddha, het Pad naar Nu.
Organisatienieuws