IB2020: handig overzicht regels omtrent aftrekbaarheid giften voor de donateur

17 maart 2021
Nieuws | | Tax & Legal

Het is weer maart en dat betekent dat veel schenkers bezig zijn met hun jaarlijkse belastingaangifte. Reden voor goededoelenorganisaties om hun donateurs te wijzen op de mogelijke aftrekposten die hun giften kunnen opleveren. Goede doelen die hun donateurs nog niet actief wijzen op deze voordelen, kunnen een mooie en handige samenvatting van de regelgeving omtrent aftrek van giften vinden op Financial Focus.
 
Overzicht
Tjarko Denekamp, specialist Schenken & Erven bij ABN Amro MeesPierson, zet een aantal belangrijke zaken op een rij die de schenker bij de aangifte zou kunnen helpen. De regelgeving is namelijk ‘complex en ieder jaar veranderlijk.’ Daarom schetst Denekamp ook een toekomstperspectief voor de planning van eventuele nieuwe schenkingen. Volgens Denekamp kan de belastingaftrek van grote invloed zijn op de netto last van de donateur. Hij benadrukt dat giften aan een goed doel fiscaal aftrekbaar kunnen zijn en minder hoeven te kosten dan het geschonken bedrag. Dit belastingvoordeel zou donateurs ook kunnen aanzetten tot een grotere schenking. Het advies van Denekamp richt zich met name op donateurs die schenken aan ANBI’s, kwalificerende verenigingen en SSBI’s.
 
Periodieke en eenmalige schenkingen
Denekamp maakt een onderscheid tussen periodieke en eenmalige schenkingen. Er is sprake van een periodieke schenking als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:
 
1. De schenkingsafspraken zijn vastgelegd in een schenkingsovereenkomst.
2. Er wordt gedurende minimaal vijf jaar jaarlijks een gelijk bedrag (effectief vier jaar en één dag) geschonken
3. De schenkingen stoppen als de donateur eerder overlijdt.
 
Denekamp stelt dat de gever wordt beloond als hij zich bij een periodieke schenking voor een langere periode aan hetzelfde goede doel bindt: de schenkingen zijn daardoor onbeperkt aftrekbaar voor het belastbaar inkomen. Bij andere schenkingen zoals eenmalige, gelden er beperkingen voor de aftrekbaarheid, ‘door een drempel en een plafond’. Er moet een schriftelijk bewijs zijn voor de schenking en bij partners worden verzamelinkomens en giften samengevoegd. Bovendien mogen schenkingen in contanten per 1 januari 2021 niet meer worden afgetrokken in verband met fraudegevoeligheid.
 
Toekomstige veranderingen
Denekamp wijst de donateurs op de veranderende regelgeving: ‘Het kabinet wil het belastingvoordeel van veel aftrekposten steeds verder verminderen voor mensen met de hoogste inkomens in box 1 (vanaf ruim €68.500). Het maximale aftrektarief waartegen men aftrekbare giften kan verrekenen, is tegenwoordig lager dan het toptarief in box 1. In 2020 was het tarief 46%.’ In het artikel staat een handig overzicht van toekomstige veranderingen van het maximale aftrektarief t/m 2023, afgezet tegenover de hoogste belastingschijf en de netto last periodieke gift van €1000.
 
Discussie
Verder kaart Denekamp een discussie op het gebied van periodieke schenkingen aan als het gaat om het automatisch stoppen bij overlijden. Vaak worden er gezamenlijke periodieke schenkingen gedaan door echtgenoten en eindigen die na het overlijden van de langstlevende van hen. ‘Een logische gedachte voor echtparen die in de algehele gemeenschap van goederen zijn getrouwd.’, zegt Denekamp. De Belastingdienst denkt daar echter anders over en stelt bepaalde voorwaarden. Daarom benoemt Denekamp dat het voor donateurs ‘verstandig zou zijn om maar één schenker in de schenkingsovereenkomst op te nemen.’
 
Lees het hele overzicht op: Financial Focus
Lees ook: ‘Handig: SBF–voorstellen nieuwe ANBI–regels goede doelen samengevat’