Humana ontwikkelt een code of conduct, met als doel afspraken te maken in over transparantie voor de gehele keten. ‘Toepassing kan betekenen dat Humana afscheid gaat nemen van bedrijven die zich niet willen of kunnen conformeren aan onze code of conduct’, meldt directeur Marc Vooges.
‘De te recyclen textiel gaat vanuit Nederland en andere Europese landen voornamelijk naar Azië en een kleiner deel blijft in Europa. De arbeidsomstandigheden in die fabrieken in Azië zijn niet conform de west Europese ideeën. Dat is een belangrijke reden waarom de Europese Humana organisaties een zogenaamde code of conduct van belang vinden. Deze is in eerste instantie voor intern gebruik, omdat we vinden dat wij onze verantwoordelijkheden moeten nemen. Wanneer gemeenten of belangstellende bedrijven zoals IKEA hier meer over wensen te zien dan delen we dat logischerwijze met hen’, legt Vooges uit.
Transparantie
Vooges: ‘Toepassing van de opgenomen artikelen in de code of conduct kan betekenen dat Humana afscheid gaat nemen van bedrijven die zich niet willen of kunnen conformeren aan onze code of conduct. Doel is namelijk om zaken af te spreken over transparantie voor de gehele keten. Humana wil kunnen aantonen dat het hoge percentage hergebruik terecht zo hoog is bij Humana en dat goede oplossingen voor recycling gevonden zijn met in achtnemen van ‘normale’ arbeidsvoorwaarden. De code is in ontwikkeling en ik laat van me horen als die definitief is.’
Governance & Finance