Hulpclubs in shock: ruim helft aanvragers subsidie valt af

1 april 2010
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (1April) - Van de 43 aanvragers van subsidies voor ontwikkelingssamenwerking voor de komendejaren, vallen er 23 af. Onder hen enkele allianties waartoe Stichting Vluchteling, Aids Fonds en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels behoren. Twintig aanvragers mogen de tweede ronde in om een bijdrage te krijgen voor hun hulpwerk in de periode 2011 tot en met 2015. Zij mogen voor 1 juli een uitgebreid voorstel indienen.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt. De aanvragers zijn bijna allemaal allianties, organisaties die hebben besloten samen te werken. In de twintig allianties die doorgaan in de tweede fase zijn74 organisaties gebundeld, waaronder de grote zoals Oxfam Novib, ICCO, WarChild, IKV Pax Christi, Cordaid, HIVOS, Plan Nederland en Simavi.

2,1 miljard gereserveerd

Voor de komende vijf jaar had de vorige minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking voor de hulporganisaties ruim 2,1 miljard euro gereserveerd.De twintig aanvragers zitten daar met hun subsidiewensen ter hoogte van 2,8 miljard boven. Voor 1 juli moeten ze een nader voorstel indienen en voor 1 november wordt besloten wat de clubs echt ontvangen. Alle 43 aanvragen samen kwamen uit op een totaalbedrag van 3,7 miljard euro.

Nu krijgen nog 106 ontwikkelingsorganisaties subsidie. Het nieuwe stelsel is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de hulporganisaties meer samenwerken en tot nieuwe en effectievere vormen van ontwikkeling komen.

Opmerkelijkste afvallers

Een van de opmerkelijkste afvallers is The International HIV/AIDS consortium,waarin onder meer het AIDS fonds, Stichting Stop AIDS Now! en COC Nederland zitten. Andere afvallers zijn onder meer Solidaridad, Ecosysem Alliance (IUCN), Fair Trade Alliantie (Landelijke Vereniging van Wereldwinkels), Vluchtelingen Alliantie (Stichting Vluchteling/Vluchtelingenwerk Nederland) en Health AccesConsortium (PharmAccess Foundation/Healtnet TPO).

Toetsing

Het ministerie heeft de aanvragen op meerdere criteria getoetst. Zo moeten de organisaties een kwart van hun inkomsten uit andere bronnen halen dan van Buitenlandse Zaken. Ook mogen de medewerkers niet meer verdienen dan een directeur-generaal bij de rijksoverheid en moeten de organisaties samenwerken met maatschappelijke organisaties uit het ontwikkelingsland zelf. Verder isg ekeken naar de kwaliteit van de aanvraag en het voorstel op zich.