Terwijl de nominaties voor De Dikke Blauwe 100 binnenlopen, willen we graag enkele leden van onze klankbordgroep voorstellen. We hebben er dit jaar voor gekozen om naast een vaste jury een aantal klinkende namen uit de wereld van de filantropie te vragen mee te denken en kijken naar de samenstelling van De Dikke Blauwe 100. Deze klankbordgroep is samengesteld uit alle geledingen van de rijk- geschakeerde filantropiesector: wetenschap, bedrijfsleven, politiek, vermogensbeheer, consultancy, sociaal investeren, journalistiek, goede doelen en koepels. Alle leden van de klankbordgroep wordt gevraagd een eigen top 10 samen te stellen. De namen op deze lijsten krijgen extra gewicht bij de finale samenstelling van De Dikke Blauwe 100.
Enkele namen uit de DDB 100 klankbordgroep:
- Ama Koranteng Kumi - oprichter Bloei & Groei, mede-oprichter en artistiek directeur MINO Art Space;
- Heleen Terwijn - directeur van de IMC Weekendschool, en lid van de programmacommissie Civil Power 2022;
- Kristel Casander - directeur voordekunst;
- Marieke van Schaik - directeur Rode Kruis Nederland en lid van de programmacommissie Civil Power 2022;
- Margreet Plug - directeur Goede Doelen Nederland;
- Pamala Wiepking - professor Filantropie aan de Vrije Universiteit en de Indiana University Lilly Family School of Philanthropy;
- Ruben Koekoek - directeur van Social Finance NL en lid van de programmacommissie Civil Power 2022;
- Ignaz Anderson - adviseur filantropie;
- Suzette de Boer - adviseur SdB Philanservices;
- Rense Bos - social impact expert.
Criteria DDB 100
De criteria voor de top 10 zijn onder andere: hoe ‘invloedrijk’ is iemand in het ‘Land van Goed Doen’? Hoe resultaatgericht en hoe vernieuwend, maar ook: hoe genereus in het delen van kennis met anderen? De kandidaten op de lijst durven buiten de gebaande paden te treden, zijn effectief en zichtbaar. De DDB100 is géén lijst met de ‘grootste filantropen’, maar geeft een veelzijdig beeld van mensen die met geld (van zichzelf of van anderen), tijd of ideeën maatschappelijke impact hebben gerealiseerd en daardoor een voorbeeldfunctie vervullen voor anderen. En daarbij kijken we naar het hele veld; oud-gediende of nieuwe ster: iedereen die opvalt met zijn/ haar inspirerende missie maakt kans op een plek in de DDB100.
Wie zijn uitgesloten van deelname?
De #1 van 2021: Marc van den Tweel en de winnaar van de oeuvreprijs 2021: Edwin Venema (Tevens zijn beiden jurylid van De Dikke Blauwe 100 - 2022, samen met de redactie van De Dikke Blauwe)
De argumentatie voor de winnaar wordt vastgelegd in een juryrapport. De winnaar valt een oorkonde en eeuwige roem ten deel vanaf de bekendmaking op het event Civil Power op 26 oktober 2022. De volledige DDB100 wordt gepubliceerd in de major donoreditie van De Dikke Blauwe die in december 2022 verschijnt.
We hopen uw nominatie in ieder geval voor 1 juli te ontvangen. Dat kan door eenvoudig weg een lijstje toe te sturen met daarop de naam, functie en organisatie van de personen die u nomineert, alsmede een korte motivatie. (Het is overigens toegestaan uzelf 1x te nomineren!).
* Let op, deze datum is veranderd. In plaats van voor 8 juli moeten nominaties voor 1 juli binnen zijn.
Bij voorbaat hartelijk dank,
Karlijn Renzenbrink
Hoofdredacteur