Debat met politici
Na de presentaties volgde een interessant debat tussen de politici, professionals uit de sector en de wetenschap. Vanuit de politiek waren Hanke Bruins Slot (#9 kandidatenlijst CDA), Diederik Olders (#18 kandidatenlijst SP) en Suzanne Kröger (#11 kandidatenlijst GroenLinks) aanwezig. Alle drie hebben zij op een verschillende manier een band met het centrale thema van de bijeenkomst. Zo is Hanke Bruins Slot als Tweede Kamerlid verantwoordelijk voor de onderwerpen zorg en sport, waar binnen veel vrijwilligerswerk wordt gedaan en is Suzanne Kröger al ruim tien jaar werkzaam bij Greenpeace.
‘Overheid moet faciliteren’
De eerste stelling luidde: ‘De politiek moet zich niet bemoeien met burgerparticipatie’. De drie politici waren het hiermee oneens. Het CDA wil ruimte scheppen voor participatie, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat sportclubs voldoende middelen hebben. Ook de SP wil participatie bevorderen. “We willen de AOW-leeftijd verlagen naar 65”, zei Olders, “zodat ouderen meer tijd hebben om zich in te zetten voor de samenleving”. Ook GroenLinks is van mening dat de overheid niet aan de kant moet blijven staan. “De overheid moet zich niet zozeer bemoeien met burgerparticipatie maar dat vooral faciliteren”, aldus Kröger.
Vrijwilligerswerk wel/niet verplicht
De tweede stelling luidde: ‘Vrijwilligerswerk moet verplicht kunnen worden gesteld’. GL en SP zijn het hiermee oneens, CDA eens. Zo vindt het CDA dat mensen in de bijstand een tegenprestatie moeten leveren in de vorm van vrijwilligerswerk. SP en GroenLinks zijn hiertegen. Het CDA wil dan wel bij mensen in de bijstand boven de 60 jaar de sollicitatieplicht afschaffen, wat op instemming kon rekenen van de linkse partijen. Verder wil het CDA een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren invoeren. Ook de SP is voorstander van een maatschappelijke stage.
Maatschappelijke stage
Vanuit de zaal vertelde prof. René Bekkers over zijn evaluatieonderzoek naar de effectiviteit van de maatschappelijke stage. Daaruit bleek dat de resultaten zeer verschillend zijn tussen de onderwijsniveaus op middelbare scholen en of de jongeren ruimte kregen om zelf invulling aan de stage te geven. De aanwezigen leken het erover eens dat actieve betrokkenheid mensen bij elkaar brengt en een sociale houding kan bevorderen, maar, zo waarschuwde Theo Schuyt, “vrijwilligerswerk moet vrijwillig zijn”.
‘Giftenaftrek moet blijven’
Na de recente evaluaties van de giftenaftrek is een eventuele herziening doorgeschoven naar het volgende kabinet. GroenLinks, SP en CDA zijn eenduidig: ‘De giftenaftrek moet blijven’. Vanuit de zaal werden enkele verbeteringen genoemd, zoals het Britse systeem waarbij de ontvangende instelling actie moet ondernemen in plaats van de donateur. De politici hadden geen pasklare mening over de soms nogal technische ideeën vanuit de zaal, waardoor een open en constructieve discussie ontstond over mogelijke verbeteringen aan de giftenaftrek en voor andere, mogelijk effectievere, mogelijkheden om geven te bevorderen.
DDB dankt Suzanne Felix voor dit verslag:
Centrum voor Filantropische Studies
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.