Palmolieproducenten hebben sinds 2015 voor meer dan 260.000 voetbalvelden aan regenwoud in Indonesië verwoest. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace International. Grote merken zoals Unilever, Nestlé, Mondelēz, PepsiCo en Colgate-Palmolive gebruiken deze palmolie voor hun koekjes, margarine en tandpasta.
Deze multinationals worden in het rapport gelinkt aan de kap van regenwoud, terwijl ze beloofd hebben ontbossing voor palmolie te voorkomen.
Papoea nieuw palmolie front
Het Greenpeace International rapport ‘Final Countdown’ toont aan dat er in vijfentwintig gevallen bewijs is van ontbossing, aanleg van plantages zonder vergunning en in beschermde gebieden, uitbuiting van lokale bevolking, sociale conflicten en bosbranden om land vrij te maken voor palmolieplantages.
Veertig procent van deze ontbossing vond plaats op Papoea, Indonesië. Nog nooit eerder is er dergelijk uitgebreid onderzoek gedaan naar ontbossing op dit deel van het eiland. De regenwouden van de eilanden Sumatra en Kalimantan zijn al onomkeerbaar aangetast, waardoor de orang-oetan met uitsterven wordt bedreigd. Papoea, één van de laatste intacte regenwouden van de wereld met een rijke biodiversiteit, is het volgende doelwit.
Verbroken beloftes
Vanaf 2010 regent het beloftes van grote afnemers zoals Mondelēz, Nestlé en Unilever dat ze de banden met regenwoud-vernietigers verbreken en uiterlijk 2020 alleen nog duurzame palmolie inkopen. Ze hebben nu nog 500 dagen om deze afspraak na te komen, maar niets wijst erop dat ze dit gaan halen. Uit het Greenpeace International onderzoek blijkt namelijk dat ook de grootste palmolie-handelaar Wilmar nog steeds foute palmolie verkoopt aan deze merken.
“Beloofd is beloofd: Unilever, Nestlé, en Mondelēz, neem jullie verantwoordelijkheid koop geen foute palmolie meer van Wilmar, tot het bedrijf bewijst dat haar palmolie duurzaam geproduceerd wordt”, aldus Andy Palmen, campagneleider bij Greenpeace Nederland.
Rotterdamse haven
Wilmar, gevestigd in de Rotterdamse haven, is marktleider en verantwoordelijk voor 40% van de mondiale palmoliehandel. Nederland vervult een spilfunctie. We zijn de grootste importeur van palmolie in Europa en exporteren wereldwijd het meest na producerende landen als Indonesië en Maleisië. Andy Palmen: “Tropische ontbossing is geen ver-van-mijn-bed-show, als je bedenkt dat via de haven van Rotterdam palmolie wordt verhandeld, waarvoor regenwoud is gekapt en mensenrechten zijn geschonden.”
Organisatienieuws