Greenpeace vs Jaffe Vink: hard tegen hard

8 december 2011
Nieuws | | Goede doelen

AMSTERDAM (8 december) - In het NRC van afgelopen maandag kruisen publicist Jaffe Vink en Greenpeace wederom de degens. Vink beschuldigt Greenpeace van "liegen en bedriegen". Greenpeace noemt Vink "een handlanger van Trafigura." Vink publiceerde begin vorige maand het boek Het Gifschip over de Probo Koala. Volgens Vink had Greenpeace stevig grip op de informatie over dit schip, dat dodelijk afval in Ivoorkust zou hebben gedumpt. Het was namelijk geen giframp volgens Vink, maar een ‘stankincident'.


"De stinkende dampen uit het afval bereikten geen levensbedreigende concentraties, er waren geen sterfgevallen, geen verwondingen", meende Vink. "Als het gaat om de vraag of er dodelijk gif in het afval zat, dan is zwavelwaterstof de hoofdverdachte. Jarenlang heeft Greenpeace beweerd dat er ‘extreem giftig zwavelwaterstof' in het afval zat. Wanneer een getuige-deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut voor de rechtbank in Amsterdam verklaart dat er geen zwavelwaterstof in het afval zat, dan negeert Greenpeace deze verklaring. En alsof er niets is gebeurd, komt Greenpeace de volgende dag weer met zijn mantra: ‘giftig afval'."


Monsters van NFI

"We noemen de Probo Koala met recht een gifschip, omdat het afval dat het illegaal exporteerde giftig was", legt Greenpeace uit in het NRC. "Daar kan Vink hard over klagen, het blijkt uit de monsters die door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn geanalyseerd. Deze uitkomst wordt onderschreven door diverse hoogleraren en door de Amsterdamse rechtbank."


Doden en gewonden

Ook is er discussie over doden en gewonden door de ramp. Vink: "In een persbericht van 18 november lijkt Greenpeace het oneens met haar directeur: de vraag of er dodelijke slachtoffers zijn gevallen, ‘kunnen we nooit met zekerheid beantwoorden'. Zonder nadere uitleg is dit een ander standpunt dan in 2009, toen Greenpeace een klaagschrift indiende bij het Gerechtshof in Den Haag, waarin het stelt dat oliehandelaar Trafigura moet worden vervolgd voor ‘doodslag, zware mishandeling, dood door schuld en zwaar lichamelijk letsel door schuld'."


Terughoudend

Greenpeace antwoordt hierop: "Meer dan honderdduizend mensen hebben zich na de overhaaste dump op achttien plekken in en rond Abidjan gemeld met gezondheidsklachten. Er vielen volgens de Ivoriaanse regering zestien doden."

De organisatie meldt dat ze steeds terughoudend is geweest met haar uitspraken over dit onderwerp, omdat de havenstad Abidjan geen uitgebreid controlerend, technisch, bestuurlijk, forensisch en juridisch apparaat heeft.


"Nagepraat door PVV"

Greenpeace: "De onzin van Jaffe Vink wordt nagepraat door de PVV, bleek vorige week: Trafigura had bescherming nodig tegen Greenpeace. Omdat de milieuorganisatie de reputatie van Nederland in het buitenland zou besmeuren, zou Greenpeace het land uit moeten. Een cynische omkering. Wie deze zaak volgt, vraagt zich af hoe vervuild de reputatie vanNederland raakt door het wangedrag van Trafigura. Het bedrijf is veroordeeld voor illegale export van levensgevaarlijk afval en is in opspraak vanwege het betalen van smeergeld en belastingontduiking. Moet Nederland zo'n bedrijf een belastingparadijs bieden? Deze realiteit ontbreekt in het verbeten betoog van Vink."


De uitspraak in hoger beroep wordt verwacht op 23 december 2011.