'Niks doen is geen optie'

Goodwill Ambassadeur Victor Reinier over War Child

Goodwill ambassadeur Victor Reinier. 
Goodwill ambassadeur Victor Reinier. 
18 april 2024

Kinderen in oorlogssituaties gelukkig maken, daar wilde acteur Victor Reinier zich sterk voor maken. Hij koos daarbij voor War Child, dat zich mondiaal inzet voor kinderen die opgroeien in oorlog en geweld. Reinier: ‘Of het ideaal van deze organisatie – zichzelf opheffen – ooit gehaald wordt, dat betwijfel ik. Maar niks doen is geen optie.’



20240416093751_Warchild.jpg
Spelende kinderen (Foto: War Child) . 

Wat ooit begon met muziekworkshops in de schuilkelders van Bosnië groeide uit tot War Child, de expertorganisatie die steun biedt aan kinderen in oorlog. Met het idee om wereldwijd de oorlog uit kinderen te halen. Een gedachte die Victor Reinier direct aansprak. Sinds acht jaar treedt de succesvolle regisseur en acteur (Baantjer, Flikken Maastricht) op als goodwill ambassadeur voor War Child.

We spreken Reinier in de Alechinsky Lounge van Restaurant Ambassade in het Ambassade Hotel aan de Amsterdamse Herengracht. Een met veel kunst gedecoreerde toplocatie waar het goed toeven is, ideaal om met deze bevlogen ambassadeur uitgebreid stil te staan bij serieuze zaken als hulp aan oorlogskinderen.  

War Child, opgericht in 1995, zet zich vandaag de dag in voor kinderen die opgroeien in oorlogs- en conflictgebieden in negentien landen. Rond de vijfhonderd medewerkers werken samen met tientallen organisaties over de hele wereld. In Nederland zetten honderden vrijwilligers zich in met acties, voorlichting en contacten met het bedrijfsleven. Sinds corona bereikt War Child  steeds meer kinderen via digitale innovaties en onderwijs op afstand. Ervaringen die gedeeld worden met andere mondiale hulporganisaties.

Golftournooi

Reizen naar oorlogsgebieden stond nog niet op het actielijstje van Reinier. Ter plaatse acht hij zichzelf niet van toegevoegde waarde, maar wie weet wat de toekomst nog in het verschiet heeft. Beter tot zijn recht komt de populaire acteur in o.a. het organiseren van een sporttoernooi voor het goede doel: het inmiddels landelijk bekende toernooi Tee Off for War Child, dat hij initieerde en dat het anders doet dan de meeste andere charitatieve golftoernooien.

Reinier: ‘Samen met vrienden uit mijn directe omgeving en uit de golfwereld hebben we een concept bedacht dat veel geld ophaalt voor War Child. Bij Tee Off geen loterijen en veilingen. Je betaalt een flink bedrag voor een flight in ruil voor een onvergetelijke dag met fantastisch entertainment en heerlijk eten en drinken. Het is de bedoeling deelnemers duurzaam aan War Child te verbinden. Veel mensen willen er graag bij zijn. Dat is mooi, want we weten allemaal waar we het voor doen. Zowel wij als organisatie als onze gasten: het meer dan noodzakelijke werk van War Child.’

Vita nova

Veel deelnemers aan het golftoernooi tekenen na afloop subiet in voor de volgende editie. De succesformule werkt namelijk als een vliegwiel voor War Child. Dat ligt ongetwijfeld mede aan de prachtige locatie: The Duke Club in Nistelrode, een exclusieve businessclub nabij het Brabantse Oss waar veel ondernemers zich thuis voelen. Bij uitstek een omgeving om zakelijke relaties te onthalen.

Reinier: ‘Ook gunstig is de duurzame relatie die we hebben met de familie Van Eerd van The Duke. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Naast het entertainment met een putting contest, de prijsuitreiking en muziek hebben we altijd een spreker over het werk van War Child.  Zoals mede-ambassadeur Michaela DePrince, de bekende balletdanseres die opgroeide in een weeshuis in Sierra Leone tijdens de gewelddadige burgeroorlog in dat land.

Uniek en indrukwekkend

Zij vertelde over de moord op haar vader, de hongerdood van haar moeder, het pesten in het weeshuis, het bombardement op dat weeshuis, de vlucht uit haar land. Dat was zo’n aangrijpend verhaal, je kon een speld horen vallen. Het hakte er flink in bij de golfers. Michaela is een warchild, een ervaringsdeskundige die alles heeft meegemaakt, alle pijn, ellende en verdriet. Door geluk en toeval en de hulp van een Amerikaans echtpaar heeft ze een heel nieuw leven kunnen opbouwen als sterdanseres. Uniek en indrukwekkend.’

Reinier: ‘Ik vind dat iedereen iets zou moeten doen voor de samenleving, zeker als je bekend bent. Dan heb je een maatschappelijke plicht om iets terug te doen en je bekendheid in te zetten voor het goede doel. We hebben elkaar ten slotte allemaal nodig, altijd en overal. We moeten klaar staan voor elkaar, dat hoeft geen grote moeite te kosten.'

Sterk merk

Dan: 'Wat ik doe voor War Child is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar elke lange reis begint met een eerste stap. War Child zie ik als een ongelooflijk sterk merk, een extreem belangrijke organisatie. Het werk dat daarachter zit, moet leiden tot herkennen, erkennen en gunnen. Dan gaan mensen geven, als ze zien dat wij proberen kinderen in oorlogs- en conflictgebieden een beter leven te geven.’

In een kleine twintig landen werkt War Child aan het versterken van de weerbaarheid en het welzijn van kinderen in oorlogsgebied. Met psychosociale steun, bescherming en onderwijs, maar ook met snelle hulp in noodsituaties. Het werk is gebaseerd op zowel beproefde humanitaire methoden als wetenschappelijk uitgevoerd onderzoek dat als doel heeft de programma’s te optimaliseren. Bevindingen worden gepubliceerd in wetenschappelijke bladen teneinde het bewijs van de positieve impact op kinderen te delen met andere goede doelen en een groeiend aantal partners.

Gevolg: meer hulp aan nog meer kinderen in oorlog. In Nederland is War Child tevens actief in AZC’s met het project TeamUp. Reinier: ‘Dat gaat om sport- en spelactiviteiten om gevluchte kinderen sociaal en emotioneel te ondersteunen. We doen dat in samenwerking met Save the Children en Unicef Nederland. Zo werken we nauw samen aan betere resultaten. Of het ideaal van War Child - zichzelf opheffen - ooit gehaald wordt, dat betwijfel ik. Maar niks doen is geen optie.’

 
ReinierTrio copy.png
Aan tafel met acteur Victor Reinier (Fotografie: Dirk Kome). 

Andere ambassadeurs War Child: Tooske Ragas, Chef'Special, Vivianne Miedema, Michaela DePrince, Quinty Misiedjan, Britt Scholte, Rens Polman, Niels Oosthoek. 

Dit is het vierde artikel in een korte serie over goodwill ambassadeurs. Het eerste (met Frits Sissing) is verschenen op 11 januari 2024, het tweede (met Erik Scherder) op 25 januari 2024, het derde (met Natasja Froger) op 7 maart.