Legaal gokken op internetsites kan in Nederland nog lang niet. In de oorspronkelijke plannen wilde het kabinet de gokmarkt dit jaar al opengooien, maar al snel bleek dat niet haalbaar. Wetgeving is nog altijd niet aangenomen. Deskundigen denken dat de markt op zijn vroegst begin 2017 open is. Goede doelenloterijen in Nederland zijn er niet blij mee. ‘In Denemarken leidde hetzelfde nieuwe stelsel voor een enorm verlies voor goede doelen’, zegt Adriana Esmeijer (foto), plaatsvervangend voorzitter van het Goede Doelen Platform.
De vertraging van de nieuwe wetgeving leidt er onder meer toe dat de Nederlandse overheid jaarlijks tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld misloopt. Nederlanders gokken namelijk wel op illegale sites en de Staat verdient daar niets aan. Naar schatting gaat het jaarlijks om een bedrag van zeker 45 miljoen euro.
‘Goede doelen lopen geld mis’
Eén van de redenen voor de vertraging is dat de Tweede Kamer twijfels blijft houden over wie op de Nederlandse gokmarkt mag opereren en onder welke voorwaarden. Verschillende partijen hopen het besluitproces te beïnvloeden, zoals gokbedrijven, casino's en verslavingsdeskundigen. Maar ook goede doelen bemoeien zich met de kwestie. Zij ontvangen jaarlijks 750 miljoen euro van loterijen en vrezen dat loterijen minder geld omzetten als de gokmarkt opengaat. ‘In Denemarken leidde hetzelfde nieuwe stelsel voor een enorm verlies voor goede doelen’, zegt Adriana Esmeijer, plaatsvervangend voorzitter van het Goede Doelen Platform. ‘Door het online gokken daalden de inkomsten met 20 procent. Dat zou voor Nederland betekenen dat we 150 miljoen euro minder hebben voor maatschappelijke doelen.’
(Bron: NOS)
Loterijen