Goede Doelenrapport: weinig nieuws

18 november 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek


Elk jaar komt de VFI, de vereniging van landelijk wervende fondsen, met het Nationale Goede Doelenrapport. In deze verzameling statistieken is alle info over het presteren van de achterban vastgelegd. Opvallend: 2007 leek sterk op 2006. Wel nieuw is dat de VFI gaat werken aan een instrument dat de maatschappelijke impact van de sector als geheel moet gaan meten. FM sprak met VFI-directeur Gosse Bosma.


Waar haalt de VFI de data voor haar rapport vandaan?


Bosma: "We sturen een uitgebreide vragenlijst die door onze leden wordt ingevuld. We stellen vragen over inkomsten, uitgaven, kosten en inkomstenbronnen. Dit jaar hebben we ook apart gevraagd welke bedragen men uit loterijen ontvangtt. We hebben bovendien inzicht proberen te krijgen in de BTW-lasten van onze achterban. Wanneer we alle informatie hebben verwerkt rollen daaruit drie producten: het Nationale Goede Doelenrapport voor de stakeholders. Dit bevat de krenten in de pap. Daarnaast is er het tabellenboek, dat als naslagwerk kan worden gebruikt en krijgen alle deelnemers een persoonlijk benchmarkrapport."


Het Nationale Goede Doelenrapport beperkt zich dus tot de VFI-achterban?


Bosma: "Ja, het is primair een onderzoek onder VFI-leden. We hebben ook de gegevens over werkgelegenheid, inkomsten en doelbestedingen van de niet responderende VFI-fondsen meegenomen. Deze gegevens zijn via andere bronnen beschikbaar gekomen."

 


Hoe representatief is het Nationale Goede Doelenrapport?


Bosma: "We hebben de, op het moment van onderzoek, 115 leden in juni aangeschreven. Van deze 115 hebben 81 leden de vragenlijst ingevuld. Dat is wat ons betreft een representatieve steekproef voor onze ledengroep."


Wat zijn de belangrijkste trends in de editie van dit jaar?



Bosma: "Er zijn geen opvallende trends. De lijn van 2006 is in 2007 doorgezet. Onze achterban is gegroeid, dus het totaal van inkomsten en uitgaven ook. Ik denk dat 2008 een stuk spannender gaat worden. Maar daar kunnen we nu nog geen harde uitspraken over doen."


Nieuw is dat de VFI nu ook aandacht besteedt aan de effectiviteit van fondsen


Bosma: "Inderdaad. We hebben instellingen gevraag: beoordeel uzelf nou eens? Hoeveel projecten zijn er geslaagd en hoeveel niet? Een stukje self assessment. In de toekomst willen we graag het maatschappelijke rendement van de sector als geheel meten. Wat is nu precies de impact van onze sector op de maatschappij? We zijn op zoek naar een instrument dat ons kan helpen inzicht te verschaffen naar onze achterban. Daarbij kijken we ook over de grens. Worden daar dergelijke instrumenten gehanteerd? En zijn die wellicht toepasbaar op de Nederlandse situatie. De voetangels en klemmen van het meten van maatschappelijk rendement zijn bekend. Dit wordt geen gemakkelijk verhaal. Vandaar dat we hierin zullen samenwerken met een deskundige partner."


Is eind november niet wat aan de late kant om iets te zeggen over het jaar daarvoor?



Bosma: "De wording van het rapport heeft dit jaar wat meer tijd gekost dan anders. Onze ambitie is om volgend jaar voor de zomer te komen met een goede indicatie van hoe de sector heeft gepresteerd in het jaar daarvoor."

 
 


De highlights uit het rapport:

 


- Achterban VFI besteedde 1,8 miljard in 2007

- Dat is 4,1% meer dan in het jaar ervoor

- Inkomsten stegen naar 2 miljard euro (+6%)

- Sectoren: internationale hulp met 810 miljoen euro koploper

- Collecte-inkomsten stegen (+12%)

- Nalatenschappen (+8,7%) en subsidies (+5,8%) ook

- 10.000 voltijds arbeidsplaatsen in 2007

- Stijgingen vooral te verklaren uit uitbreiding lidmaatschap VFI


Het Nationale Goede Doelenrapport is hier te downloaden