Goed Geld Gala

9 februari 2012
Nieuws | | Loterijen

AMSTERDAM (9 februari) - Het is weer de week van de Goed Geld Gala's. Afgelopen maandag keerde de BankGiro Loterij opnieuw een recordbedrag uit aan culturele instellingen. Dinsdag volgde de Vriendenloterij met eveneens een record en vandaag (donderdag) volgt om 16.00 uur de uitreiking van de Postcodeloterij.


Het Goed Geld Gala 2012 vond plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de BankGiro Loterij afgelopen maandag de aftrap nam. De loterij keerde de helft van haar opbrengsten uit aan culturele instellingen: 64 miljoen euro. Dit is het grootste bedrag tot nu toe wat door deelnemers van de loterij aan de culturele sector in Nederland wordt uitgekeerd.


Meer geoormerkte loten

Op dinsdag volgde de Vriendenloterij en ook zij zorgde voor een recordbedrag. De opbrengst bedroeg in 2011 ruim 96 miljoen euro, waarvan de helft bestemd is voor 41 goede doelenorganisaties op het gebied van gezondheid en welzijn en ruim 3.800 clubs en verenigingen die een geoormerkte bijdrage ontvangen. Opvallend was dat er in 2011 veel meer geoormerkte loten zijn verkocht. Volgens Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van de Goede Doelen Loterijen, laat dit zien dat deelnemers graag zelf bepalen waar hun geld naar toe gaat. Van alle geoormerkte doelen ontving het VUmc Cancer Center Amsterdam het hoogste bedrag: drie miljoen euro.


Postcode Loterij

De Postcode Loterij, met 2,5 miljoen deelnemers de grootste loterij van de Goede Doelen Loterijen, sluit vandaag de week af met de bekendmaking van de verdeling van de loterijopbrengsten over organisaties op het gebied van mens en natuur in binnen- en buitenland. Daarover in de volgende FM Weekly meer.


1,5 miljoen voor het Rijksmuseum

De BankGiro Loterij gaf fors aan diverse musea. Kasteel De Haar in Haarzuilens krijgt 1 miljoen euro voor de aankoop van de collectie van het kasteel. Het Zaans Museum kreeg 500.000 euro en het Limburgs Museum in Venlo een eenmalige bijdrage van 600.000 euro. Het Fries Museum ontvangt 446.148 euro voor een regionale talentenjacht. Het Rijksmuseum ontvangt 1.500.000 euro om vijf jaar lang een vrij toegankelijke beeldententoonstelling te kunnen programmeren. De loterij ondersteunt verder het Drents Museum, het Noordbrabants Museum en het Zeeuws Museum.


Tekenen voor exclusiviteit

Musea en andere culturele instellingen zijn in toenemende mate afhankelijk van het geld van de BankGiro Loterij door de bezuinigingen op cultuur en de economische crisis. Het ministerie van OCW trekt nu nog jaarlijks 137 miljoen uit voor de exploitatie en huisvesting van de dertig rijksmusea, maar dat wordt 10 miljoen minder na dit jaar. Het geld van de BankGiro Loterij is dus hard nodig. Ook de Nationale Kunstloterij, die vorig jaar van start ging, doet een duit in het zakje. Helaas kunnen beneficianten van de BankGiro Loterij daar niet van profiteren, aangezien zij moeten tekenen voor exclusiviteit.


Pittige discussie

Dit ontketende vorig week een pittige discussie. Volgens een van de initiatiefnemers van de Nationale Kunstloterij, Felix Timmermans heeft deze exclusiviteit geen maatschappelijk nut. In het NRC noemt het "onvoorstelbaar" en "absurd" dat de BankGiro Loterij musea laat tekenen dat ze niet met andere loterijen in zee mogen gaan. "Ik snap het alleen uit het belang van mensen die een monopolie te verdedigen hebben, maar het heeft geen maatschappelijk nut", aldus Timmermans.


"Exclusiviteit is niet verboden"

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie liet het NRC weten dat loterijen een vergunning van het ministerie krijgen als ze onder andere voldoen aan de voorwaarde dat ten minste vijftig procent van de totale inleg ten goede komt aan doelen van algemeen belang. Naar de voorwaarden die aan de begunstigden worden gesteld wordt echter niet gekeken. Volgens de Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) is exclusiviteit op zich niet verboden. "Maar er moet wel een redelijke termijn aan verbonden zijn. Wat redelijk is, zou je moeten onderzoeken", aldus een woordvoerder.


Wet herzien is noodzakelijk

Kamerlid Bart de Liefde (VVD) vindt het exclusiviteitsbeding van de Bankgiro Loterij opmerkelijk. "Met maar één aanbieder krijg je dit soort wonderlijke eisen. Dit geeft de noodzaak aan om de wet op de kansspelen te herzien. Daar werken we aan." Staatssecretaris Fred Teeven beaamde dat tijdens het Goed Geld Gala: "Op het terrein van het kansspelbeleid zijn we bezig met een vernieuwingsoperatie. Zo willen we onder andere meer keuzemogelijkheden en concurrentie toestaan op de kansspelmarkt en online kansspelen reguleren. Dat betekent onder meer dat we het vergunningenstelsel gaan aanpassen en strakkere regels gaan stellen. Op dit moment bereidt mijn departement een wijziging voor van de Wet op de kansspelen, waarin al deze aspecten netjes worden geregeld", aldus de staatssecretaris.


Meepraten over dit onderwerp op Twitter? Klik hier.