Giving USA 2021: record van 471 miljard dollar naar goede doelen

Giving USA 2021: 'Het meeste werd geschonken door particulieren.' Foto: Annie Spratt/Unsplash
Giving USA 2021: 'Het meeste werd geschonken door particulieren.' Foto: Annie Spratt/Unsplash
30 juni 2021
Nieuws | | Internationale filantropie

In 2020 gaven Amerikanen ruim 471 miljard dollar aan goede doelen. Dat blijkt uit het jaarlijkse Giving USA 2021: The Annual Report on Philantropy for the Year 2020. Het totaal van giften steeg in het jaar van de coronapandemie opmerkelijk genoeg  met 3,8% ten opzichte van 2019, toen ruim 448 miljard dollar werd gedoneerd.

Langstlopende onderzoek

Giving USA is het langstlopende onderzoek naar geefgedrag in de Verenigde Staten. Het wordt de afgelopen zes decennia jaarlijks gepubliceerd door de Giving USA Foundation en het onderzoek wordt uitgevoerd door het belangrijkste wetenschappelijke instituut voor filantropie, de Indiana University Lilly Family School of Philanthropy. Het jaarlijkse onderzoek, vergelijkbaar met het Nederlandse Geven in Nederland (tweejaarlijks) constateert dat de giften 3,8% zijn gestegen vergeleken met 2019.

Turbulent jaar

Volgens de onderzoekers was het onduidelijk welke invloed de pandemie, de economische gevolgen ervan en de ‘hernieuwde aandacht voor burgerrechten en sociale gelijkheid’ zou hebben op geefgedrag in Amerika. Tijdens de crises van 2008 en 2009 toonde het rapport bijvoorbeeld aan dat het geefgedrag, net zoals het BBP, stagneerde. Afgelopen jaar kon dan ook op twee manieren uitpakken. Volgens het rapport konden veel Amerikanen enerzijds hun baan behouden en werden vele major donors tijdens de crisis alleen maar rijker. Anderzijds verloren vele andere Amerikanen hun baan juist en daarmee de mogelijkheid om te geven.

Una Osili, leiddinggevende bij de Lilly Family School of Philantropy, licht toe: ‘Een groot deel van de Amerikanen hadden gevulde spaarrekeningen en stabiele inkomens, maar het totale economische plaatje bleef turbulent. Toch was er in 2020 een heleboel vrijgevigheid en degene die de mogelijkheid hadden namen hun verantwoordelijkheid. Maar niet iedereen was in de positie om te geven.’

Grote stijging in giften door fondsen

Het totaal aan giften door fondsen in 2020 is significant gestegen met 15,6% naar een bedrag van 88,6 miljard dollar. Bij elkaar maken de giften door fondsen ongeveer 19 procent van het totale geefgeld in Amerika uit. Volgens de onderzoekers had de publieke opinie daar een grote invloed op. Zo stond ‘de behoefte van de maatschappij’ vaker voorop en werd er gezocht naar manieren om die behoefte binnen de missie van de fondsen tegemoet te komen. Giften áán fondsen stegen in 2020 nauwelijks (0,8%). Volgens de onderzoekers had dat te maken met het feit dat particulieren in 2020 eerder rechtstreeks aan goede doelen gaven dan aan fondsen.

Vrijgevige particulieren

Het meeste werd weer geschonken door particulieren: 68,8% van al het geefgeld komt daar volgens de onderzoekers vandaan. Het bedrag van 320,9 miljard dollar is een stijging van 1% ten opzichte van 2019, toen er 320,9 miljard dollar werd geschonken. Opmerkelijk is dat de veertien grootste giften bij elkaar goed waren voor meer dan 12,2 miljard dollar. De onderzoekers concluderen daaruit dat 2020 een jaar was van grote vrijgevigheid van rijke particulieren. Zo schonk miljardair MacKenzie Scott bijna 6 miljard aan goede doelen. Ook de invoering van nieuwe mogelijkheden tot aftrek van giften bij de belasting zou een rol hebben gespeeld bij de stijging in particuliere giften.

Geven door bedrijven minder populair

Giften door bedrijven zijn volgens het rapport met maar liefst 7,3% afgenomen. De totale giften van bedrijven bedroegen in 2020 16,9 miljard dollar, goed voor een kleine 4% van het totale geefgeld. Volgens de onderzoekers zijn de grote onzekerheden van de wereldwijde crisis in deze categorie het meest voelbaar. Bedrijven zouden bijvoorbeeld ‘in eerste instantie voor hun eigen personeel willen zorgen’.

Giften door middel van legaten

Giften door middel van een legaat zijn in 2020 gestegen met maar liefst 9%. Reden hiervoor zou zijn dat de babyboomers, die volgens het onderzoek vaak kinderloos zijn, meer weggeven door middel van legaten.

Doelen waaraan gegeven werd

Amerikaanse gevers hadden in 2020 veel oog voor religie en onderwijs, waar respectievelijk 131,1 miljard en 71,3 miljard dollar aan werd gegeven. Voor die laatste sector betekent dat een stijging van 7,7%. Dat zou voornamelijk komen door grote giften aan medisch onderwijs. Opvallend genoeg werd er volgens het rapport juist minder gedoneerd aan de gezondheidssector. Ook de kunst- en cultuursector had het zwaar: donaties kelderden met 8,6%. Giften aan organisaties en projecten met maatschappelijke doeleinden maakten juist een sprong en namen met 14,3% toe tot 48 miljard dollar. Zo ging er onder andere geld naar maatschappelijke denktanken en groepen die zich inzetten voor burgerrechten.
 
Hoogtepunten
  • Tijdens de coronapandemie en wereldwijde crisis gaven Amerikanen 4,71 miljard dollar aan goede doelen, een stijging van 3,8%.
  • Giften door fondsen stegen het hardst met 15,6%
  • De veertien grootste giften bedroegen samen 12,2 miljard dollar
  • Giften door bedrijven namen af met 7,3%
 
Bron: Giving USA 2021, the Chronicle of Philantropy
Bestel hier het volledige rapport.
Lees ook: ‘Stay in space: anti-terugkeer petitie voor billionaire Bezos’