Klimaatverandering
Door de effecten van klimaatverandering wordt het leefgebied van de walrus, namelijk het snel smeltende poolgebied, bedreigd. WNF en BAS willen daarom onderzoek doen naar de walruspopulatie om in kaart te brengen hoeveel walrussen er nog zijn en inzicht te krijgen in hun aanpassingsvermogen. Met de onderzoeksresultaten hopen de natuurorganisaties de walrussen een handje te helpen om beter te kunnen overleven.
Walrus from space
Op woensdag 24 november, Wereldwalrusdag, deden WNF en BAS daarom een oproep aan vrijwilligers om deel te nemen aan het project Walrus from Space. Het plan is om door middel van het analyseren van satellietbeelden een nauwkeurig aantal dieren vast te leggen en inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de populaties. Onderzoekers van de natuurorganisaties verzamelden eerder duizenden satellietbeelden van het leefgebied van verschillende walrussen. Met het tellen van de walrussen gaat het project de volgende fase in. Momenteel worden de walruskolonies door onderzoekers in kaart gebracht en vanaf maart 2022 gaan de vrijwilligers een rol spelen door middel van het tellen van de individuele walrussen. Vanuit de ruimte zien de walrussen er volgens WNF uit als ‘kleine of grote roodachtige of lichtbruine vormen, die naast elkaar of op een paar meter afstand van elkaar kunnen liggen’. De onderzoeksmethode met behulp van satellieten is volgens de organisatie praktisch, omdat de onderzoekers zo niet in de buurt van de walrussen hoeven te komen, hun rust dus niet verstoren en de beelden ook nog eens grote gebieden in kaart kunnen brengen.
WNF en BAS hopen middels de ludieke oproep zo’n 500.000 vrijwilligers te bereiken, die ‘walrusdetective’ willen worden vanuit ‘the comfort of your own home’. Aan de internationale oproep zouden eerder al duizenden mensen gehoor hebben gegeven.
Bron: WNF, Animals Today
Klik hier om je aan te melden als walrusdetective.
Lees ook: ‘Glazen Huis maakt comeback voor regenwoud’
Bekijk hier onder de video met de oproep voor project Walrus from space: