Afgelopen week stond er in The Economist een artikel over filantroop/belegger Christopher Hohn, die honderden miljoenen weggaf aan de The Children's Investment Fund. De onderkop boven het artikel luidde: ‘Goed doen door gelijk te hebben'
Vraag: heb je per definitie gelijk wanneer je veel geld verdient?
Of, zoals The Economist schrijft: "Hij (Christopher Hohn) beslecht graag meningsverschillen in zijn voordeel. Het geld is het bewijs dat hij heeft gewonnen."
Betekent dit dat Idi Amin, Robert Mugabe en Ferdinand Marcos ook gelijk hadden? Zij vergaarden op hun manier eveneens een vermogen (geen prettige vergelijking, maar ter illustratie wellicht toch nuttig).
Hoe dan ook, ik vraag me serieus af of geld verdienen - zelfs in de democratische wereld - betekent ‘dat je gelijk hebt'. Maakt het feit dat je iets goed doet en daarmee geld verdient dat je gelijk hebt over een onderwerp of in een discussie?
Geld verdienen met schoenen en spijkerbroeken (terwijl er direct of indirect kinderen in China aan je producten werken) betekent niet per definitie dat je ‘goed doet' of dat je ‘gelijk hebt'. Geld verdienen en een deel van de investeringswinsten weggeven aan het filantropische fonds van je vrouw hoeft wat mij betreft ook niet per se te betekenen dat je ‘goed doet'.
Of toch? Er is een dunne lijn tussen ‘doing good' en ‘looking good' (zoals ze bij ABN AMRO tegenwoordig zeggen...)
Organisatienieuws