Vijf jaar
Al vijf jaar op rij bezoekt de Schotse First Minister, Nicola Sturgeon, The Gathering van de SCVO. De SCVO (Scottish Council for Voluntary Organisations) is de nationale belangenorganisatie voor vrijwilligers in Schotland. In Nederland heb je ook een vergelijkbare organisatie, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV).Ingebed
Eerste verschil al tussen de Schotse SCVO en onze NOV is de omvang in FTE. Zo heeft NOV een klein (sterk) team van rond de 7 FTE, plak daar bij de SCVO gerust een 0 achter om op een team van 70 man te komen. Ook het bestuur is bijna het dubbele met 10 leden. Daarnaast is de SCVO echt 'ingrained' (prachtig Engels woord voor 'ingebed', vooral met Schots accent) binnen de Scottish Government (of nog mooier: Riaghaltas na h-Alba). Daarnaast echter ook zeer afhankelijk van subsidie, zoals eigenlijk bijna alle vrijwilligersactiviteiten in Schotland.Schotland kent ruim vijf miljoen inwoners met een sterke overheid, zowel in Edinburgh als ook in London. Daarnaast telt het land ruim 25.000 goede doelen (charities). Om dit in goede banen te leiden heeft de overheid TSI ingesteld. En hier wordt het interessant.
Third Sector Interface (TSI)
De Third Sector, vrijwilligerssector, is gigantisch belangrijk voor een klein land als Scotland. Zoals eerder aangegeven is de Schotse overheid zeer nauw verbonden met vrijwilligerswerk. Bestuurlijk wordt dit opgevangen door een TSI, een soort lokaal verbonden genootschap waarin alles binnen de Third Sector samenkomt. Meestal heeft een gebied een TSI, zoals in Aberdeen de ACVO TSI. Maar de hoofdstad heeft er al drie: EVOC, Volunteer Edinburgh en Edinburgh Social Enterprise Network.Een TSI krijgt subsidie vanuit de overheid en werkt nauw samen met de SCVO rondom vrijwilligerswerk. Denk hierbij aan beleid, technologie, samenwerking, lobby (lokaal, landelijk en UK-niveau), overleg en uitwisselingen van best practices. In Nederland zou je dit kunnen vergelijken met een CMO (Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling) die je soms op provinciaal niveau hebt. Maar absoluut niet zo actief en aanwezig als een TSI.
Mijn vraag
Dus dan is de vraag… Is een TSI ook de oplossing voor onze participatie samenwerking of zijn wij hiervoor te Hollands nuchter? Als in ‘we kunnen dit best zelf, we werken al genoeg samen’. Best het onderzoeken waard of niet?Voor nu, zoals Scotland’s First Son Robert Burns zou zeggen, Auld Lang Syne!
►Stuur uw reacties aan: media@lenthe.nl
Wilt u meer bijdragen lezen van DDB-Expert Vrijwilligers Hendrik-Jan Overmeer van Deedmob? Klik hier.