Frits Goldschmeding (1933 - 2024)

Frits Goldschmeding. 
Frits Goldschmeding. 
8 augustus 2024
In memoriam | | Filantropen

‘Verdrietig, maar dankbaar voor wat hij voor ons heeft betekend, hebben wij kennis genomen van het overlijden van Frits Goldschmeding, oprichter van de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie.’ Aldus een persbericht op de website van de Goldschmeding Foundation. ‘De foundation zal het gedachtegoed, initiatief en perspectief van Frits Goldschmeding voortzetten.’ De topondernemer laat een miljardenerfenis na.



De gereformeerde Goldschmeding richtte in 2015 de Goldschmeding Foundation op. Deze  foundation werkt aan ‘een betere wereld vanuit de overtuiging dat een ieder er baat bij heeft als mensen meer naar elkaar omkijken’. Met donaties kennis en netwerken ondersteunt de foundation projecten die ‘aantoonbaar bijdragen aan blijvende verandering in de manier van werken en samenwerken’. Sleutelwoorden: een menswaardige economie, duurzaam werk en een inclusieve arbeidsmarkt.

Amsterdammer Frits Goldschmeding studeerde economie aan de Vrije Universiteit. Zijn afstudeerscriptie scriptie handelde over tijdelijke arbeid. Met een studiegenoot richtte hij in 1960 Uitzendbureau Amstelveen op, later Randstad Uitzendbureau. Wat begon op een studentenkamer groeide uit tot een HR-dienstverlener met circa 40.000 medewerkers in 39 landen en een omzet van € 25,4 mrd. Tot 1 mei 1998 was hij CEO van Randstad NV en van 1999 tot 2011 lid van de Raad van Commissarissen.

Onderscheidingen

Goldschmeding werd in 1982 benoemd tot erevoorzitter van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen. Drie jaar later werd hij Officier in de Orde van Oranje Nassau en bij het 35-jarig bestaan van Randstad Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In datzelfde jaar werd hij in België benoemd tot Commandeur in de Orde van Leopold II wegens zijn bijdrage aan de sociaaleconomische ontwikkelingen in België.

In 1994 volgde een eredoctoraat van de Universiteit van Rochester als erkenning voor de bijdrage die hij met Randstad leverde aan de Nederlandse economie en maatschappij. Daarnaast ontving hij in 2006 een eredoctoraat van Nyenrode Business Universiteit. Frits Goldschmeding bekleedde van 2007 tot 2009 als hoogleraar de Fr. J. Postma leerstoel voor Ondernemerschap aan de laatstgenoemde universiteit. 

De entrepreneur liet zich zelden interviewen. Rond de oprichting van de Goldschmeding Foundation verscheen een ‘dialoog’ in Het Financieele Dagblad met als gesprekspartner Ruben van Zwieten, dominee en ondernemer op de Zuidas. In dit artikel legt Goldschmeding uit hoe zijn nalatenschap de wereld een betere plaats zal maken. ‘Het is geld dat ik toch niet nodig heb.'

Liefde

In zijn gedachtegoed speelt het begrip agapè – liefde – een belangrijke rol. Het Griekse agapè – in het Latijn caritas – is een gelaagd begrip dat veel voorkomt in geestelijke en wereldlijke literatuur, in ethische verhandelingen en moraaltheologische geschriften. Het gaat dan om kracht in en tussen mensen, maar ook om kracht die mensen overstijgt. Kennelijk kan ook sprake zijn van agapè/caritas als vitale kracht in organisaties.

In kranten als Het Financieele Dagblad en NRC verschenen afgelopen weekend in de rubriek Familieberichten spreads met advertenties rond het overlijden van Goldschmeding. Daarin komt de overledene naar voren als een erudiet en bescheiden mens met oog voor de menselijke maat. Zijn familie liet tussen de vele overlijdensadvertenties de volgende annonce afdrukken:

‘Als familie zijn wij bijzonder dankbaar voor alles wat Frits in zijn lange leven voor ons heeft betekend. Zijn wijsheid, sociaal maatschappelijke dienstbaarheid en scherpe geest gaan wij enorm missen. Hoewel Frits zich niet graag voorstond op zijn prestaties, zijn wij trots op zijn ondernemerschap, doorzettingsvermogen en de impact die hij op velen heeft gehad. Met zijn visie heeft hij een prachtige onderneming vormgegeven en bijgedragen aan de samenleving en economie. Zijn legacy zal voortleven via zijn familie, Randstad en de Goldschmeding Foundation.’