De mode-industrie is nog steeds een van de meest vervuilende ter wereld. Ondoorzichtige ketens en onterecht opgevoerde termen als 'eco-design' maken het ook voor de bewuste consument nog steeds moeilijk om een weloverwogen duurzame keuze te maken. Frankrijk wil vanaf volgend jaar als eerste land kledinglabels met daarop de klimaatimpact wettelijk verplicht maken.
Vele kledingmerken gebruiken verschillende termen en keurmerken om de duurzaamheid van hun kleding aan te geven. Maar vaak worden er onterechte claims gemaakt of lege termen gebruikt.
De productie en consumptie van textielproducten is de op vier na grootste vervuiler in Europa. Aan de hand van de Green Deal, waarin de Europese Unie streeft in 2050 klimaatneutraal te zijn, wil de Europese Commissie dat er één label komt voor de klimaatimpact van een textielproduct. Dat label zou de hele levensloop van een product in kaart moeten brengen. Op basis daarvan wordt de ecologische voetafdruk berekend.
Score van A tot E
Frankrijk wil al volgend jaar een klimaatimpact label voor kleding invoeren. Ademe, het Franse agentschap voor milieu -en energiebeheer, onderzoekt wat er nodig is om de klimaatimpact van kleren te laten zien. De organisatie overweegt een label in het leven te roepen dat de duurzaamheid van kleding beoordeelt met een score van A tot E. Dat is vergelijkbaar met de 'nutri-score', waarmee je sinds kort de voedingswaarde op producten kunt herkennen. Bij score A is de levensloop duurzaam en circulair. Bij E komen er vervuilende processen bij de totstandkoming van het product te pas.
Een klimaatimpactlabel is niet hetzelfde als een keurmerk, waarvan er nu al velen zijn. Maar een verplicht label, maakt het voor iedere consument in de EU direct duidelijk wat de impact is van het kledingstuk dat je wil kopen. De verschillende keurmerken kunnen verdieping geven, zo geeft de een meer aandacht aan dierenwelzijn, de andere aan mensenrechten of klimaat.
Lees meer over het Franse klimaatimpactlabel op change.inc
Bekijk de kledingkeurmerkenwijzer van Milieu Centraal.
beeld: shutterstock