FM 50:

27 juni 2007
Nieuws | | De Dikke Blauwe

AMSTELVEEN (28 juni) - Civil Society 2007 ging dinsdag 19 juni van start met een uitstekend diner op een prima locatie: het Koetshuis van het oude kasteel Nyenrode in Breukelen. Rode draad door de avond was de onthulling van de FM50, de dit jaar voor de derde keer door FM-lezers en -16 samengestelde lijst van de 50 ‘invloedrijksten' in onze sector.


Minpuntje: FM's columnist Han G. Schuringa jr., het beruchte enfant terrible van onze sector, was niet komen opdagen. Geen punt, meende hoofdredacteur 5, Schuringa zou ook absoluut niet in de stijlvolle omgeving gepast hebben met zijn lompe taalgebruik en gebrek aan decorum. Presentator Harmke Pijpers las daarna de complete lijst met vijftig namen en motivaties in drie delen voor. Dat duurde alles bij elkaar nogal lang, vond het gehoor, hoewel verscheidene mensen opeens onverwacht opleefden als ze zélf in het zonnetje werden gezet.

 


"Absolute onzin, zo'n lijst", meende een aanwezige hotshot. Om vervolgens heftig in discussie te raken over de dubieuze stijging van een vakgenoot. Alle bekende namen trokken natuurlijk voorbij, met motivaties waar meestal niets op viel af te dingen. De Bosma's, Schuyten, Poelmannen, Kempsen en Van Rooijens figureerden natuurlijk weer prominent op de lijst, en terecht.

 


Een paar verrassingen

Toch waren er een paar verrassingen: de familie Jansen tweehoog achter op nummer 5 (waarom geen échte donateur/weldoener/vrijwilliger in plaats van deze anonieme familie?) en natuurlijk de volkomen terechte winnaar Rien van Gendt. Andere opmerkelijke winnaars: Bob Pinedo (van niets op 25), succesvol fondsenwerver/oncoloog van de VU. En van niets op 30: Clarence Seedorf, die moeiteloos de overstap maakte van nationale pispaal naar inspirerend weldoener voor jonge sporters in Suriname. Hans Stam (van niets op 11) van de Hartstichting heeft eveneens in ultrakorte tijd veel respect onder collega's weten te verwerven.

 


Discussie aan tafel was er ondermeer over de notering van Esther Jacobs (van 3 naar 45): "Schandalig dat ze er sowieso nog in staat!" en over de schaarse ‘echte' fondsenwervers/campagnemensen op de lijst. WNF's 20 op nummer 10 werd dan ook met applaus ontvangen, zeker toen hij in zijn dankwoord nog even heel duidelijk aangaf waarom het gaat in de filantropie: niet om ons-kent-ons-ouwe-jongens circuits, maar om een goede zaak. In Van den Tweels geval het werk voor natuur en klimaat.

 


Zonder cynisme

Ook de inspirerende speech van Boudewijn Poelmann (van 1 naar 2) die zonder enig cynisme vertelde over wat er allemaal nog mogelijk is om klimaatverandering het hoofd te bieden, viel in goede aarde. Ivar Samrén, voorzitter van de board van de Van Leer Group Foundation, nam uit naam van de in New York verkerende Rien van Gendt de eerste prijs in ontvangst. Een wisseltrofee, waarmee de FM50 definitief een blijvertje is. De volgende keer misschien niet alle 50 namen en toelichtingen voorlezen? Dat was althans de wens van een aantal verhitte en ‘sufgelulde' aanwezigen, dat afleiding zocht op de koele binnenplaats.

 


De FM50 is dit jaar volwassen geworden, dat werd wel duidelijk uit de aanwezigheid van een echte society-journalist. Niet alle journalisten hadden de top50 goed begrepen, zo bleek uit de berichtgeving. Niet zelden was er sprake van ‘de 50 grootste gevers' en de ‘Quote50 van de goede doelen'. Dat zullen we ze het komende jaar nog wel een paar keer moeten uitleggen.

 


Bekijk hier de complete FM50

 


Civil Society Congres 2007