Wat vorig jaar al is ingezet en begin dit jaar ook werd verwacht, is nu door de cijfers bevestigd: de actie Kerkbalans in de Protestantse Kerk brengt landelijk minder op dan in voorgaande jaren, de stijgende lijn van de geldwerving is omgebogen in een financiële neergang.
In het recent verschenen verslag over de actie Kerkbalans 2012 meldt de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving (RPG): “De totale opbrengst van Kerkbalans 2012 van de gemeenten, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland, bedraagt € 189 miljoen. Dat is circa twee procent lager dan in 2010. In dit cijfer is al rekening gehouden met het verschijnsel dat de uiteindelijke bijdragen meestal hoger zijn dan de toezeggingen; het verschil daartussen over 2011 bedroeg 2,5 procent. We moeten er dus vanuit gaan dat er daadwerkelijk een einde is gekomen aan de stijgende trend van de Kerkbalans-inkomsten. In 2011 was er vermoedelijk al een daling met 0,8 procent.” De definitieve cijfers van de Protestantse Kerk over vorig jaar komen in december beschikbaar.
Kerkbalans Nieuwe Stijl geen succes
Zes jaar geleden introduceerde de Interkerkelijke Commissie Geldwerving (ICG) Kerkbalans Nieuwe Stijl, een methode van geldwerving. Deze methode blijkt effectief, maar wordt door veel gemeenten en parochies nog niet geheel of gedeeltelijk toegepast. De RPG en IGC hebben zich gebogen over de oorzaken hiervan. Eén van de conclusies is dat het uitvoeren van Kerkbalans Nieuwe Stijl mogelijk te ingewikkeld is voor gemeenten. Verder lijkt bij gemeenten vaak een besef van urgentie voor een betere aanpak van de geldwerving te ontbreken. Gemeenten kiezen soms ook liever voor saneren dan voor het genereren van inkomen.
Verbreden
Volgens de RPG hebben kerkelijke gemeenten ook vaak niet de menskracht om een vernieuwingsproces voor Kerkbalans op te zetten. “Tenslotte wordt geconstateerd dat ‘Verbreden’ - een van de twee pijlers van Kerkbalans Nieuwe Stijl – eerder een missionair onderwerp is dan een aspect van geldwerving. Dit ‘Verbreden’ moet dus door de hele kerk/kerkenraad worden opgepakt en niet alleen door degenen die binnen de kerkelijke gemeente verantwoordelijk zijn voor de geldwerving”, aldus de RPG.
Strategie vanaf 2012
“Uit de voorlopige resultaten van Kerkbalans 2012 blijkt dat we nu toch echt rekening moeten gaan houden met daling van de inkomsten uit Kerkbalans bij de gemeenten. Tegelijkertijd blijkt uit het bovenstaande dat veel kansen voor verbetering van de inkomsten nog onbenut zijn”, zegt de Raad voor de Plaatselijke Geldwerving. Daarom werkt de Raad in samenwerking met de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk een plan uit voor een geldwervingstrategie vanaf 2012.
Kerken