Goed nieuws voor filantropie: Nederland telt recordaantal miljonairs

11 september 2018
Nieuws | | Filantropen

Nederland heeft er 6000 miljonairs bijgekregen in 2016. Daarmee komt het totaal uit op 112.000 huishoudens, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS onderzoekt de Nederlandse miljonairs elk jaar sinds 2006. Niet eerder waren er zoveel huishoudens met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro (exclusief eigen woning en eventuele hypotheek). Dat lijkt ook goed nieuws voor de filantropie: vermogende Nederlanders zijn verantwoordelijk voor een groot deel van ons totale geefgedrag. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de giften.

Stagnatie na crisis verdwenen

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, is de groei met name te danken aan het economisch herstel. Nu het weer goed gaat met de meeste bedrijven in Nederland profiteren ook de miljonairs. ‘Veel miljonairs zijn ondernemers. Toen het slecht ging met het Nederlandse bedrijfsleven door de crisis, zag je dat het aantal miljonairs stagneerde en zelfs even afnam’, aldus Van Mulligen tegenover de NOS. 

Opkomst Baarle-Nassau

Sinds 2013 wonen naar verhouding de meeste miljonairs in Laren. Zakenblad Quote zocht in 2015 al uit wie de rijkste inwoners van deze welvarende gemeenten zijn. In Laren is dat Randstad-oprichter Frits Goldschmeding (niet toevallig ook de rijkste man van Nederland), in Bloemendaal gaat het om investeerder Rolly van Rappard, in Blaricum is mediamagnaat John de Mol de rijkste, Wassenaar kent investeerder Cees de Bruin als rijkste inwoner en in Rozendaal gaat het om Gert Jan den Daas, die zijn vermogen vergaarde met bakstenen en jachthavens.
‘De afgelopen jaren zijn ook de Brabantse gemeenten steeds meer in trek’, zegt Van Mulligen tegen de NOS. Zo is het aantal miljonairs volgens het CBS nergens zo snel toegenomen als in Baarle-Nassau. In 2009 stond die Brabantse gemeente nog op plek 113 op de lijst met het hoogste aandeel miljonairs. In 2016 was de gemeente al doorgedrongen tot de top tien.

Melkveehouders en advocaten

Uit het CBS-miljonairsonderzoek van vorig jaar bleek dat de meeste miljonairs werkzaam zijn in de landbouw, financiële dienstverlening, handel, zorg en specialistische zakelijke dienstverlening zoals de advocatuur. Die verdeling is nauwelijks veranderd, volgens Van Mulligen. 

Geluk in de liefde

Van de miljonairspopulatie is 71 procent getrouwd, terwijl dat bij de rest van Nederland 45 procent is. De rijken voelen zich ook gezonder. Ze roken minder en ze hebben minder vaak overgewicht. Wel drinken ze meer alcohol dan niet-miljonairs. Op sportief gebied houden ze van golf en tennis, maar ook net zoveel van fitness, zwemmen en yoga als de minder vermogende Nederlanders.
 Miljonairs zijn gemiddeld ouder dan Nederlanders met minder vermogen. De hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens waren in 2016 gemiddeld 59,4 jaar. Dat is 7,5 jaar ouder dan de hoofdkostwinners van overige huishoudens. Daarnaast zijn ze bovengemiddeld hoogopgeleid.

Geld vooral in ondernemingen

Het grootste deel van het vermogen van miljonairs komt uit het (gedeeltelijke) bezit van een of meer bedrijven. Hoe rijker het huishouden, hoe groter het belang in ondernemingen. Een kleiner deel van het vermogen is spaargeld. Gemiddeld is dat 423.000 euro, terwijl niet-miljonairs gemiddeld zo'n 33.000 euro gespaard hebben.

Vermogensongelijkheid

Volgens de gegevens van het CBS-onderzoek 2015 is 1,4 procent van alle Nederlandse huishoudens een miljonairshuishouden. Maar die miljonairshuishoudens bezitten wel 44 procent van het totale vermogen van alle huishoudens. De vermogensongelijkheid in Nederland is dus aanzienlijk. De inkomensongelijkheid is daarentegen klein; door het systeem van belastingen en toeslagen liggen de inkomens van de rijkste en armste huishoudens een stuk dichter bij elkaar dan in veel andere landen.

Rijken geven meer

Volgens het logitudinale onderzoek Geven in Nederland* is er een duidelijke correlatie tussen de hoogte van het vermogen enhet geefgedrag. Vermogende Nederlanders zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het totale geefgedrag in Nederland. De kleine groep huishoudens van 1,4 procent met een vrij besteedbaar vermogen van €1 miljoen of meer blijkt verantwoordelijk voor 20% van de giften.
Het percentage mensen onder de zeervermogenden dat geeft is zeer hoog. Vermogenden die op meerdere manieren gevraagd worden om te geven, doen dat vaker dan vermogenden die niet worden benaderd. Verder hebben vermogende Nederlanders die doneren over het algemeen veel vertrouwen in andere mensen. Hoe hoger het vermogen, hoe groter de giften. 
 
*Geven In Nederland 2015, p.64-65
 
►Bronnen: Geven in Nederland, CBS, Quote,