Filantropie: ook Pauw bakt er helemaal niks van

7 november 2017
Opinie | | Filantropen

Aandacht voor filantropie op tv. Het is altijd even billenknijpen, want publieksmedia zijn vooral geïnteresseerd in de vuige kanten van goed doen: de excentrieke rijkaards, de sjoemelaars en de strijkstokschandalen. Gelukkig werden wij niet teleurgesteld. Nadat het onderwerp begin oktober al door Humberto Tan in no time werd verneukt in RTL Late Night, bakte ook de als kritisch bekendstaande journalist Pauw er in zijn talkshow van vorige week echt helemaal niks van.
 
Dat filantropie als onderwerp voor de doelgroep van Humberto Tan met DDB100-winnaar Laurentien van Oranje (RTL late Night van 3 oktober) te hoog gegrepen was, was eigenlijk al een zekerheidje. En bleek het ook te zijn: Van Oranje was door RTL Late Night uitgenodigd naar aanleiding van haar kersverse verkiezing als belangrijkste filantropie-influential door De Dikke Blauwe. Tan maakte Van Oranje zonder blikken of blozen maar gelijk  ‘de grootste filantroop’, een verhaspeling die de laureaat maar liet passeren. De gedachtenwolk boven haar hoofd was goed leesbaar: 'laat maar gaan, geen beginnen aan.'
Hondsbrutaal werd daarna een fragment van de videoboodschap die oud-winnaar Joop van den Ende zelf had gemaakt voor Van Oranje - ’s middags in Den Haag getoond tijdens het vernissageprogramma rond DDB4 - zonder enige context of bronvermelding uitgezonden. Leuk voor de mensen, zal de redactie gedacht hebben: de ene BN'er die de andere uitbundig prijst! Daarna ging het tussen drie reclameboodschappen en dito trailers nog zeker dertig seconden over ‘iets met goede doelen’.  

Weer Van den Ende

Maar Jeroen Pauw, in tegenstelling tot Tan niet alleen presentator, maar ook journalist, zou zich toch moeten kunnen redden met een item over filantropie, opgehangen aan de nieuwe Quote 500. Vorige week donderdag mocht hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck komen vertellen dat het onder zijn leiding niet alleen nog maar gaat over de rinkelende Rolexen en superyachts. Vermogenden mogen tegenwoordig ook uitleggen welke maatschappelijke impact ze met hun rijkdom denken te realiseren. Als getuige van die nieuwe zienswijze op geld was oud DDB100-winnaar Joop van den Ende (hij weer) opgeroepen.

Vragen blijven achterwege

Schimmelpennincks redactionele draai bij het blad dat voorheen uitsluitend dreef op de erotiserende macht van geld, kon Pauw zichtbaar maar matig boeien. Voor de hand liggende vragen over het diepere waarom van Quote's tournure bleven achterwege. Is aandacht voor filantropie kenmerkend voor een nieuwe generatie? Om hoeveel geld gaat het? Voor hoeveel van de Quote 500 geldt die nieuwe drive? Welke strijd met je uitgever is er geweest over deze koersverlegging Sander? Niets van dat alles.

Weissman

De aap kwam vrij snel uit de mouw. Pauw had grote haast zich tot BN’er-van-dienst Joop van den Ende te wenden. Deze kreeg aanvankelijk de gelegenheid om zinvolle dingen te zeggen over de kunst van het geven (veel moeilijker dan geld verdienen). Maar net toen het echt interessant werd, informeerde Pauw gespeeld casual naar de ophef rond Ruut Weissman. Deze Amsterdamse regisseur, met wie Van den Ende veel heeft samengewerkt, wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tja, en wat Van den Ende daar allemaal van vond? Vanaf dat moment was het: bye, bye filantropie.
 

Schimmelpenninck zichtbaar not amused

Het naturel waarmee Pauw het kijkcijfergevoelige #metoo-onderwerp in de uitzending fietste mag misschien jalousie de métier wekken, maar Schimmelpenninck, die er daarna voor jan met de korte achternaam bijzat, was zichtbaar en terecht not amused. Dat gold ook voor de gekortwiekte Van den Ende, die nooit meer is toegekomen aan de diepere drijfveren waarvoor hij naar de studio was gelokt. Al had hij beter moeten weten: alles voor de kijkcijfers, zeker met scoringsmonster Jinek die steeds verder voorop raakt.
 
Na het slotapplaus bleven de filantropie-angehauchte kijkers met een voorspelbare kater achter. Zijn we er toch weer ingetuind, zou Herman Kuiphof gezegd hebben.