Spelers Feyenoord en PSV gaan veld op met AED voor Hartstichting

Sponsors Opel en Philips slaan handen ineen voor beschikbaarheid en registratie AED’s.
Sponsors Opel en Philips slaan handen ineen voor beschikbaarheid en registratie AED’s.
23 februari 2018

Aankomende zondag dragen alle spelers voorafgaand aan de eredivisietopper Feyenoord – PSV een AED (Automatische Externe Defibrillator). Spelers, clubs en sponsors willen hiermee aandacht vestigen op het belang van meer geregistreerde en openbaar toegankelijke AED's in heel Nederland. 

Opel en Philips, sponsors van respectievelijk Feyenoord en PSV en beiden samenwerkingspartner van de Hartstichting, gaan zich structureel inzetten om meer AED’s aangemeld te krijgen bij het landelijk oproepsysteem voor reanimatie. Achterliggend doel is om van Nederland een 6-minutenzone te maken, zodat mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen 6 minuten kunnen worden gereanimeerd. 

Goed functionerende 6-minutenzone
Als eerste stap zal Opel, samen met Feyenoord, de Hartstichting helpen door bestaande AED’s te spotten die aangeschaft, maar nog niet aangemeld zijn. Op dit moment zijn er rond de 100.000 AED’s in Nederland, waarvan slechts 12.000 geregistreerd zijn bij het oproepsysteem. Voor een goed functionerende 6-minutenzone zijn ongeveer 30.000 geregistreerde AED’s in het reanimatie-oproepsysteem nodig. In combinatie met een landelijk dekkend netwerk van voldoende burgerhulpverleners kunnen er jaarlijks zo’n 2.500 extra levens gered worden.

Spelers kiezen AED locatie
De aandacht die spelers van Feyenoord en PSV op 25 februari vragen voor de Hartstichting krijgt nog een spin-off. Een aantal spelers kiest later dit jaar een locatie in Nederland waar zij een zogenaamde BuurtAED installeren. Op deze manier vestigen zij de aandacht op het belang van openbaar toegankelijke AED’s in de buurt én maken zij een voor hen bekende woonwijk hartveiliger. De actie maakt onderdeel uit van de lancering van een online crowdfunding-platform van Philips in samenwerking met de Hartstichting. Hiermee kunnen buurtgenoten samen een crowdfunding opzetten om een BuurtAED aan te schaffen en hun buurt hartveiliger te maken.