Op donderdag 16 september vindt het Corporate Foundation Forum 2021 plaats in het AFAS Theater in Leusden. Een symposium voor en door corporate foundations, maatschappelijk betrokken bedrijven en mvo-managers, waarbij veel ruimte is om van elkaar te leren. Het thema: strategische partnerschappen voor blijvende verandering. Het programma is inmiddels bekend en in aanloop naar het event blikken we wekelijks vooruit met één van de sprekers.
Deze week spreken we kort met Claire Barnhoorn, oprichter van Solvoz, een platform voor versterking en versnelling van het inkoopproces en aanbestedingen in humanitaire crises. Barnhoorn zal tijdens Corporate Power 2021 in debat gaan over het onderwerp blijvende maatschappelijke verandering met filosoof Daan Roovers, professor Paul Smeets en Margot Cooijmans, directeur van de Philips Foundation. Wat kunnen we van Barnhoorn verwachten?
Wat gaat u ons bij Corporate Power 2021 leren?
‘Wereldwijd zijn er 10 miljoen NGO’s en indien de ‘hulpsector’ een land zou zijn, zou dit de vijfde economie van de wereld zijn. Met de noden die wereldwijd stijgen vind ik het een no-brainer (en morele verplichting) dat elke organisatie zijn bijdrages, programma’s en hulp efficiënter, effectiever en verantwoordelijker in kan en moet zetten.
Ik denk dat er in ieder van ons een humanitair persoon schuilt, klein of groot. Echter, wanneer we dit willen inzetten buiten onze landsgrenzen, bijvoorbeeld ten tijden van een humanitaire crisis, is er meer nodig dan enkel goed te willen doen. Cruciaal is dat we dit op een verantwoorde, waardige en ‘juiste’ manier doen.
Partnerships, co-creation en samenwerken zijn cruciaal, maar zeker ook leren van elkaar alvorens op veronderstellingen te handelen. Bijvoorbeeld een begrip van het belang van enkele humanitaire principes ten tijde van een gewapend conflict, of belang van cultuur bij overstromingen en bovenal besef van impact op en versterken van lokale economieën. Dit zijn allemaal onderwerpen die mij erg nauw aan het hart liggen (en ik veel meer dan drie korte paragraven over kan vertellen). Kortom: samenwerken is een no-brainer, waar ik een reflectie vanuit het humanitaire veld aan bij kan dragen tijdens Corporate Power 2021.’
Samenwerken moet, maar hoe?
‘Volgens mij Oer-Nederlands: weten wat je aan elkaar hebt, dat is waar het op aankomt. Voor een succesvolle samenwerking zijn daarom enkele principes super belangrijk: wederzijds vertrouwen, een gedeelde visie, elkaars achtergrond begrijpen en een gelijkwaardigheid in partners of machtsverhouding. Samenwerkingspartners die verantwoordelijkheid nemen en complementair zijn of versterkend in elkaars lijn.
Belangrijk is vooral te snappen waarom de ander op een bepaalde manier te werk gaat, de hoe, de wat en de waarom. Daarnaast is een grondig besef van impact (zowel de goede en slechte, van imago tot operationele KPI’s) een andere zeer belangrijke parameter.’
Met wie zou u het strategische glas willen heffen tijdens het event?
‘Met iedereen die een bijdrage zou willen leveren aan een efficiëntere, effectievere en snellere hulpverlening wereldwijd. Hierin lijkt mij het bijdragen aan kennis die voor ieder toegankelijk is bijvoorbeeld de weg voorwaarts. Eveneens de mogelijkheden van huidige technologische ontwikkelingen en versterkende samenwerkingsverbanden. Kortom, een ieder die de humanitaire persoon in zich weet te vinden en van gedachten wil veranderen.’
Kom ook op 16 september naar Corporate Power 2021.
Aanmelden
Klik hier om het volledige programma te lezen.
Lees ook: 'Even bellen met... Daan Roovers over Corporate Power 2021'
Lees ook: ‘Het bedrijfsfonds als… goed doel’ door DDB-Expert Margot Cooijmans.
Corporate Foundations