Er zijn belangrijker zaken dan werken en geld verdienen. Tijd en aandacht voor elkaar. Vrede en een einde aan hongersnood. Als je er even voor gaat zitten worden de contrasten voor je ogen vanzelf weer groter. De faire prijs van voedsel en de veertig cent voor een Nespresso cupje. De chocoladeletter voor je kinderen en de voedselhulp in Afrika. Het maandelijks beltegoed van mijn dochter en de steun aan Griekenland. Het is echter belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid op groter niveau gaan nemen. Niet alleen door iets weg te geven van het overschot dat we als familie kunnen missen. Ook steeds meer bedrijven beseffen dat er iets moet gebeuren. En zij kunnen ook veel bijdragen aan welvaart op wereldschaal. Vraag eens aan iemand of hij of zij gelukkig wil worden. Iedereen wil dat.Maar er is wel iets aan de hand op de wereld, want het is goed mis met de verdeling tussen arm en rijk op aarde. Ik las daarover in de vakantie een hapklaar overzicht in een boek. Als de wereld een dorp zou zijn met 100 inwoners dan krijgt de verdeling van welvaart een duidelijker gezicht.
In jouw dorp zou het er dan zo uit zien:
59 Aziaten, 18 Europeanen, 14 Amerikanen, 9 Afrikanen
53 vrouwen, 47 mannen
70 niet-blanken, 30 blanken
70 niet-christenen, 30 christenen
90 hetero’s, 10 homo’s
6 dorpelingen bezitten 60 procent van de totale bezittingen in het dorp
70 zouden analfabeet zijn
50 zouden afhankelijk zijn van iemand anders
1 persoon zou een diploma hebben en 1 een computer
Er zijn veel boeken geschreven over de verdeling van rijkdom en armoede op de aarde. En er zullen er nog vele volgen. Maar als je de aarde beziet op bovenstaande manier, dan weet je dat er wat moet gebeuren. Bedrijven zouden daar ook werk van moeten maken en een hoofdstuk over sociale verantwoordelijkheid moeten opnemen in hun businessplan. Dat is ook goed voor de betrokkenheid van werknemers. Want allemaal zijn we vanmorgen opgestaan van een goed bed, met (warm) water en een ontbijt en een half miljard mensen maakt oorlog, eenzaamheid, honger of lijden mee vandaag. Drie miljard mensen zijn niet vrij om te gaan en staan waar ze willen, worden bedreigd, opgesloten of gedood. Zeventig tot tachtig procent van de wereld is armer dan wij, omdat zij geen koelkast met eten hebben, niet fatsoenlijk gekleed zijn, geen stevig huis en een schoon bed hebben. En als je een bankrekening hebt, wat geld op zak en wat in een spaarpotje dan is zelfs negentig procent van de wereld armer dan jij. Met al dat bezit hebben we een verantwoordelijkheid, ook als bedrijf.
Waarschijnlijk maakt u binnenkort weer plannen voor 2013. Het najaar is de tijd om een businessplan te maken waarin u vooruitkijkt. Denk dan ook eens na over een extra hoofdstuk met een extra ambitie. Met daarin het antwoord op de vraag: Wat gaat mijn bedrijf in 2013 doen om een paar medebewoners in ‘het dorp van 100 mensen’ te helpen?
Gert Wiggelinkhuijsen is ondernemer en Algemeen Directeur bij Inventum Group B.V.
Ontwikkelings samenwerking