EFC-congres for dummies: alle highlights

14 juni 2016
Nieuws | | Vermogensfondsen

Samenwerking tussen Europese fondsen stond hoog op de agenda tijdens het 27e jaarcongres van het European Foundation Centre (EFC). Het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ vormde in de laatste week van mei het decor voor de filantropische (bedrijfs)fondsen, die zich steeds vaker en actiever mengen in het publieke discours over grote, grensoverstijgende maatschappelijke problemen, zoals de vluchtelingencrisis. In dit artikel zetten we alle highlights van dit bijzondere congres nog een keer voor u op een rijtje.
 
Dag 1 (26 mei)
 
Philanthropy: too big to fail!
Iedereen die wel eens op een EFC-jaarcongres is geweest, moet onder de indruk raken van de energie en ideeënrijkdom die er zijn bij Europese fondsen. En van hun financiële resources, die door de organisatie worden geschat op 500 miljard euro... Ook de 27e editie in Amsterdam (26-28 mei) zinderde bij tijd en wijle en kende een urgentie die nog niet eerder zo manifest was. Goed doen is mooi, maar hoe 'doe je goed' in het licht van de kolossale humanitaire ramp die het Europese vluchtelingenprobleem is? Het waren grote vragen die in Amsterdam voorlagen, maar 'het' antwoord bestaat niet. Wel verschillende antwoorden - zowel van buitenaf als van binnenuit - die hoop geven.
 ►Lees het verslag van De Dikke Blauwe van de plenaire openingssessie: klik hier 
 
 

►Bekijk de video van dag 1: 
 
 
 
►Lees de verslagen van de parallelsessies:
klik hier

 

Dag 2 (27 mei)
 
'Vermogensfondsen moeten macht durven afstaan'
 
Een piepjong internationaal vermogensfonds dat in discussie gaat met een 125 jaar oude Londense Trust. Dat gebeurde tijdens de tweede dag van de EFC-conferentie. Het leverde interessante gespreksstof op over innovatie, machtsverhoudingen en verantwoording. 'Vermogensfondsen hebben heel veel macht. De machtsrelatie tussen fondsengevers en fondsenwervers is niet in balans. Niemand geeft macht vrijwillig op, daarom moeten fondswervende organisaties meer macht opeisen.'
Lees het verslag van De Dikke Blauwe van deze plenaire sessie: klik hier
 
►Lees het DDB-verslag van de presentatie van Prinses Laurentien: klik hier
 
►Lees het DDB-verslag van de parallelsessie over 'Shrinking space for civil societies': klik hier
 
 

Bekijk de video van dag 2
 
 

Lees de verslagen van de parallelsessies: klik hier
 

Dag 3 (28 mei)
 
In een levendige slotsessie debatteerden de deelnemers over 'De veranderende economie - Nieuwe mogelijkheden om samen te werken en bij te dragen'. Peter Bakker, voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development en Teresa Ribera, directeur van het Instituut voor Duurzame Ontwikkeling en Internationale Betrekkingen ( IDDRI ), spraken over de nieuwe kansen voor filantropie om een bijdrage te leveren aan gezamenlijke oplossingen en de effectiviteit ervan te verhogen.
Voor meer informatie: klik hier

Zo’n 700 vertegenwoordigers uit de internationale filantropie besloten hun jaarcongres in Amsterdam met een klemmende oproep aan alle fondsen, maar ook aan andere ngo's, bedrijven en overheden om gezamenlijk de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden.

Lees het artikel in De Dikke Blauwe: klik hier

►Bekijk de video met de 'Call to action' rond de vluchtelingen:
 
 
 

Bekijk de video van dag 3: ​
 
 
 ►Lees de verslagen van de parallelsessies: klik hier

 
3/3