In de laatste vier weken zijn meer dan 400.000 Rohingya, grotendeels vrouwen en kinderen, Myanmar ontvlucht. Tijdens hun vlucht naar Bangladesh hebben ze veel ellende doorstaan. Nu zitten ze in grote kampen waar de leefomstandigheden slecht zijn.
Veel vluchtelingen moesten te voet door de jungle; een zware tocht vanwege moessonregens en intense hitte. De Verenigde Naties (VN) melden dat Rohingya na aankomst in Bangladesh dagenlang moesten lopen. Velen van hen zijn ziek en ondervoed.
Duizenden gevluchte Rohingya verblijven nu op de modderige heuvels van Cox’s Bazar. Zonder toegang tot drinkwater of toiletten. De meesten hebben geen of nauwelijks beschutting en slapen en leven in de openlucht. Door het grote aantal vluchtelingen op één plek is er een serieuze dreiging van verspreiding van ziekten. Vooral jonge kinderen en ouderen hebben een grote kans om ziek te worden, bijvoorbeeld door besmet water.
‘Het enige wat ik wil is continu slapen’
Het leven van de Rohingya-kinderen is compleet overhoop gegooid door de crisis. Zij hebben geen huis meer en kunnen niet meer naar school. Door het grote aantal mensen en de chaos die er heerst, is de kans groter dat kinderen ziek, verhandeld of misbruikt worden.
Sadia (10) heeft zes broertjes en zusjes. Haar familie is tien dagen geleden aangekomen in Bangladesh en ze leven nu in een tent gemaakt van plastic in het Balukhali kamp. Sadia is nooit naar school geweest en zal voorlopig ook niet die kans krijgen: ‘Er is hier geen school. Ik ga elke dag met alle andere kinderen hout sprokkelen voor het vuur.’
De 16-jarige Asma en haar familie zijn vijftien dagen geleden aangekomen bij het Balukhali kamp. ‘Ik was zo bang. Het bleef maar regenen en de reis leek oneindig. Soms dacht ik dat ik dood zou gaan.’ Asma was uitgeput toen ze eindelijk het kamp bereikte. ‘Het enige wat ik wil is slapen.’ Ook Asma is nog nooit naar school geweest: ‘Ik bleef altijd thuis om mijn moeder te helpen met koken. Ik heb het gevoel dat de toekomst er hier niet veel beter uit zal zien.’
Hoe helpt Plan?
Plan helpt de vluchtelingen met voedsel en onderdak. Ook schoon drinkwater en toiletten zijn van groot belang om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Bij het bieden van hulp richt Plan zich vooral op de bescherming van kinderen. Zij zijn in dit soort situaties het meest kwetsbaar. Alles wat veilig en vertrouwd was, is verwoest. Plan beschermt de kinderen tegen seksueel geweld, kinderhandel en kindhuwelijken. Ook werkt Plan aan het opzetten van noodscholen.
Plan helpt slachtoffers van geweldsconflicten, zoals de gevluchte Rohingya.
Je kunt een bijdrage leveren via ons Noodfonds
Organisatienieuws