In eerste instantie werd er van officiële zijde uit piëteit met de familie van het slachtoffer geen toestemming gegeven. Maar nu krijgt Magnus Gäfgen dan alsnog zijn charitatieve stichting. De deelstaat Rijnland-Pfalts toonde zich gevoelig voor het argument van de moordenaar dat hij de kans moet krijgen om zijn berouw te tonen.
Er gelden wel enkele beperkingen. De stichting mag Gäfgens naam niet dragen. Bovendien moet hij de dagelijkse leiding aan iemand anders over laten. Advocaat Michael Heuchemer neemt deze taak op zich.
Het Duitse publiek heeft weinig begrip voor de zaak. Hoe is een en ander in Nederland geregeld? Op dit moment is het ook in Nederland mogelijk om als veroordeeld crimineel een stichting te runnen. Met de introductie van de nieuwe overheidscriteria voor een speciale belastingstatus, die vanaf 1 januari 2008 van kracht zullen zijn, wordt het wel lastiger voor criminelen om een charitatieve instelling te bestieren. Organisaties die in aanmerking willen komen voor het nultarief van de belasting moeten vanaf dat moment een verklaring van goed gedrag van hun bestuurders overleggen.