Drink vaker kraanwater

Drink vaker kraanwater
Drink vaker kraanwater
20 december 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Plastic wegwerpflesjes met water zijn erg belastend voor het milieu. Ons kraanwater is lekker en veel goedkoper. Wist je dat het kraanwater aan veel strengere kwaliteitseisen moet voldoen dan bronwater?
 
Wie doen er mee: 1056 nudgers en 8 organisaties
 
Zo’n 500.000 plastic waterflesjes gaan er dagelijks over de toonbank in Nederland. Die vormen een fikse belasting voor het milieu. Terwijl het kraanwater in Nederland een hoge kwaliteit heeft én veel goedkoper is. Voor ongeveer 1 euro drink je een heel jaar kraanwater, uitgaande van 1,5 liter per persoon per dag. Verpakt water (bron- of mineraalwater) is minstens 200 keer duurder. Dus die investering in een mooie hervulbare meeneemfles heb je er zó uit!
 
Er zijn steeds meer mooie, hervulbare flessen verkrijgbaar. Met de aankoop van De Dopper en de flesjes van JoinThePipe, ONEforONEKlean Kanteen of KRNWTR steun je ook nog eens een goed doel. Heb je een hekel aan zo'n rondslingerende lege fles in je tas? De Ohyo vouw je leeg zo klein op dat hij zelfs in je jaszak past. Toch nog argwaan over de kranen die je onderweg tegenkomt? De WaterBobble heeft een ingebouwde koolstoffilter. Online vind je verschillende webshops met een uitgebreid assortiment flessen en bidons in allerlei kleuren, vormen en materiaal. Ook leuk om kado te geven!
 
Is hervullen onhygiënisch?
Wat je ook hervult, een wegwerpflesje of een speciale waterfles - veel mensen vragen zich af of dat wel gezond is. De Wageningse levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer onderzocht het voor VARA's Kassa. Zijn conclusie is helder. Het is frisser om je fles dagelijks af te wassen. Maar doe je dat niet, dan zul je er maar heel zelden ziek van worden. Zelfs al drijven er vlokken in het flesje, het zijn je eigen bacteriën. 'Pas als er ziekteverwekkers bij zitten, kun je er ziek van worden.'
 
Openbare watertappunten
Openbare watertappunten bieden iedereen een laagdrempelig alternatief voor de dure milieubelastende wegwerpflesjes. Onder meer KRNWTR en Join the Pipe maken zich hier sterk voor. De waterbedrijven en gemeenten plaatsen steeds meer van dit soort nieuwerwetse dorpspompen op veelbezochte plekken. Een gedeelte vind je op onze kaart. Een uitgebreider overzicht staat op kraanwatertappunten.nl. Ook in de horeca wordt steeds vaker kraanwater geschonken.
 
Enorme milieubelasting
Het bottelen van water is enorm milieubelastend. Drinkwater 'produceren', verpakken en vervoeren geeft in Nederland voor 300 keer meer CO2-uitstoot dan dezelfde hoeveelheid kraanwater. Wereldwijd wordt voor de flessen jaarlijks ongeveer 2,7 miljoen ton plastic gebruikt -  hiervoor wordt maar liefst 2,5% van de olieproductie gebruikt.
Ruim 80% van alle gebruikte flesjes gaat daarna rechtstreeks bij het afval, slechts 20% van de plastic flesjes wordt gedeeltelijk gerecycled. Juist omdat het flesjes voor onderweg zijn, komen ze in grote hoeveelheden rechtstreeks in het milieu terecht - in de stad, de natuur, op het strand en dus ook in de plastic-soep-eilanden in de oceaan.
 
The Story of Bottled Water
Het filmpje ‘The Story of Bottled Water’ laat het gebrek aan duurzaamheid van de bronwaterindustrie op ludieke wijze zien:
 
https://youtu.be/Se12y9hSOM0
 
Kraanwater kan ook bronwater zijn
Het televisieprogramma 'Keuringsdienst van Waarde' liet in een uitzending over bronwater zien dat de pomp van het bronwatermerk Sourcy pal naast die van het Utrechts waterleidingbedrijf staat. In Utrecht komt dus Sourcy uit de kraan. “Mensen willen graag geflest worden”, stelde men in die uitzending.
‘Bronwater’ is een beschermde term: het water moet ergens uit de grond vandaan gehaald worden. En als er op de verpakking een bewering wordt gedaan over een specifieke bron, dan moet het water ook echt daarvandaan komen. Maar als BonVital ergens in de Vlaamse Ardennen grondwater oppompt en die locatie de Alizée bron noemt, vallen ze geheel binnen de regels. 
Aan de term ‘mineraalwater’ zijn nog minder regels gesteld. Je mag dat gebruiken voor elk soort water, zolang het maar niet gedemineraliseerd is voor gebruik in je stoomstrijkijzer.
Strengere kwaliteitseisen aan kraanwater
Het Nederlandse kraanwater behoort tot de beste ter wereld. Ons kraanwater is aan veel strengere kwaliteitseisen onderworpen dan gebotteld bronwater. Gebotteld mineraal- of bronwater voldoet dus niet altijd aan de drinkwaternormen.
Ons drinkwater wordt op grond van wettelijke voorschriften op 65 stoffen gecontroleerd. De kwaliteitseisen voor flessenwater zijn omschreven in het Warenwetbesluit Verpakte Waters. Hierin staat slechts van 15 stoffen beschreven wat de maximale of minimale hoeveelheid in het water mag zijn.
 
Medisch microbioloog Rob Klont van het universitair Medisch Centrum Sint Radboud in Nijmegen onderzocht 68 flessen bronwater en mineraalwater. In bijna de helft van het gebottelde water trof hij hoge niveaus van verontreiniging aan door bacteriën, waaronder legionella. Hij concludeert: "Het drinken van bron- en mineraalwater kan schadelijk zijn voor een groep patiënten, van wie het immuunsysteem is aangetast.”
 
Grote financiële belangen
Grote multinationals bezitten tegenwoordig de grootste (grond-) waterbronnen. Bronwatermerken als Spa, Evian, Perrier, Sourcy of San Pellegrino, zijn in handen van multinationals als Danone, Nestlé, Coca Cola of Heineken. De bronwaterindustrie genereert wereldwijd een omzet tussen de 20 en 30 miljard dollar per jaar. Er zijn dus grote financiële belangen te verdedigen in de promotie van bronwater.
 
De kritische documentaire Bottled Life stelt dat de frisdrankindustrie mensen stelselmatig bang heeft gemaakt voor kraanwater. De frisdrankindustrie weerspreekt dat: ze hebben gewoon een calorieloos alternatief voor zoete frisdrank aan hun aanbod toegevoegd. Ze halen echter meer water uit de grond dan er op een natuurlijke manier wordt aangevuld. Dat betekent dat water schaarser en duurder zal worden én dat fragiele ecosystemen ontwricht worden.
 
Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!
 
Klik hier voor het project.