Drentse schrijvers presenteren verhalenbundel laaggeletterden in makkelijke taal

Burgemeester Eric van Oosterhout, cursisten, schrijvers en taalvrijwilligers poseren met het boek ‘Lokale Liefde Drenthe’. Yolanda Visser Fotografie
Burgemeester Eric van Oosterhout, cursisten, schrijvers en taalvrijwilligers poseren met het boek ‘Lokale Liefde Drenthe’. Yolanda Visser Fotografie
10 april 2017
Nieuws | | Organisatienieuws

Vrijdag 7 april lanceerden Drentse schrijvers een verhalenbundel in makkelijke taal, getiteld Lokale Liefde. De lancering was tijdens een mini-conferentie van het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe. In de bundel, uitgegeven door Stichting Lezen & Schrijven, staan herinneringen van laaggeletterden die een cursus volgen in Drenthe.
 
Initiatiefneemster Karin Giphart reikte de eerste exemplaren uit. De verhalen zijn in makkelijke taal en dienen als oefenmateriaal voor cursisten en als inspiratie voor vrijwilligers, docenten of partners. Tijdens de conferentie kregen huidige en nieuwe bondgenoten praktische handvatten om laaggeletterden te benaderen en te motiveren om taallessen te volgen.
 
Mini-conferentie
De middag stond in het teken van ideeën uitwisselen, elkaar inspireren en (nieuwe) bondgenoten ontmoeten. Burgemeester van Emmen en voorzitter van het Bondgenootschap Eric van Oosterhout trapte als dagvoorzitter het programma af: “Makkelijk schrijven is een van de moeilijkste dingen die er is. Wat het betekent als je niet goed kan lezen, schrijven, rekenen of omgaan met de computer? Alles wat te maken heeft met levensgeluk. Ik vind het daarom prachtig om te zien hoe alle bondgenoten zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor een geletterd Drenthe.”
 
Karin Giphart interviewde een taalcursist, vrijwilliger en auteur Yvonne Brill over het project Lokale Liefde. Ze reikte de eerste exemplaren uit aan de nieuwe bondgenoten en de auteurs, cursisten en vrijwilligers die aan het project meewerkten. Na de lancering woonden de bondgenoten workshops bij over laaggeletterdheid en gezondheid, laaggeletterdheid op de werkvloer en moeilijk taalgebruik. Daarna gingen de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen met Eric van Oosterhout in gesprek over laaggeletterdheid.
 
Drentse samenwerking
De Drentse schrijvers René Karst, Marijn de Vries, Marga Kool, Eddie Zinnemers, Yvonne Brill, burgemeester Eric van Oosterhout en Karin Giphart lieten zich inspireren door persoonlijke herinneringen van laaggeletterden. Yvonne Brill maakte bij elk verhaal een illustratie. Taalvrijwilligers en taalcoördinatoren van Taalpunt Emmen, Alfa-College, Taalhuis Hoogeveen, Taalhuis Borger-Odoorn en Eric van Oosterhout hielpen taalcursisten om hun herinneringen aan Drenthe op papier te zetten. De verhalen dienen als oefenmateriaal voor cursisten en als inspiratie voor vrijwilligers of partners.
 
Meer informatie over Lokale Liefde Drenthe is te vinden op lezenenschrijven.nl/lokaleliefde.