Erkenning goede doelen hoog, vertrouwen in media daalt

13 oktober 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Het vertrouwen van donateurs is in het derde kwartaal verder gezakt, blijkt uit de laatste meting van het Nederlands Donateurspanel (NDP). Na een historisch hoog vertrouwen in maart, zakte dit al iets in het tweede kwartaal. In het derde kwartaal ging het vertrouwen verder naar beneden en komt nu uit op -25.

Het donateursvertrouwen volgt meestal de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Dit laatste staat op een historisch laagtepunt (-59) als gevolg van een recessie en vele crises (energie, klimaat, stikstof). De neergang van het donateursvertrouwen komt dan ook niet als een verrassing.

De panelleden is daarnaast gevraagd naar hun vertrouwen in instanties. Dat daalde fors. Het vertrouwen in de media daalde het hardst. De wetenschap en de politie worden van alle instanties het meest vertrouwd. De CBF-Erkenning voor goede doelen en de landelijke goede doelen staan op het hoogste punt van de afgelopen vier jaar. Hoger opgeleiden hebben gemiddeld meer vertrouwen in instanties dan mensen met een middelhoge of lagere opleiding.

De panelleden is ook gevraagd of ze zich gewaardeerd voelen door de goede doelen die ze steunen. 36% voelt zich gewaardeerd door de goede doelen die ze steunen, waarbij de hoogte van de gegeven giften geen verschil maakt op de gevoelde waardering. Een op de drie respondenten heeft het idee dat ze wel regelmatig bedankt voor door goede doelen die ze steunen.

Nog enkele opvallende cijfers:

- De jongeren tot 30 jaar hebben veel vertrouwen in het CBF-keurmerk. 51% van de jongeren heeft er vertrouwen in tegenover 36% gemiddeld. Ook in de wetenschap is bovengemiddeld veel vertrouwen (62% vs. 52% gemiddeld). In kerken is weinig vertrouwen (12% vs. 22% gemiddeld).

- Bij de dertigers valt op dat ze beduidend minder vertrouwen hebben in landelijke goede doelen (20% vs. 30% gemiddeld).

- Veertigers hebben bovengemiddeld veel vertrouwen in kerken (31% vs. 22% gemiddeld) en in kleine, lokale goede doelen (46% vs. 38% gemiddeld).

- Vijftigers hebben minder vertrouwen in het CBF-keurmerk (29% vs. 36% gemiddeld).

 

 

Het NDP-rapport met alle onderzoeksgegevens en alle voorgaande kwartaalrapporten zijn te bekijken op www.wwav.nl/ndp.

Bron: Het Nederlandse Donateurspanel