Doelen op Google Earth

3 april 2008
Nieuws | | Organisatienieuws

AMSTELVEEN (3 april) - Sinds enkele dagen kunnen ook Nederlandse goede doelen informatie over hun projecten aanbrengen in Google Earth. Daarvoor moet wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Bovendien is enige kennis van de techniek benodigd. Wat zijn de voordelen en wat gaat dat kosten? FM zet de meest prangende vragen en hun antwoorden op een rijtje.


Wat is Google Earth?

 


Google Earth is een programma waarin satellietbeelden van de aarde zijn samengebald en gebruikers naar iedere gewenste plek op de aardbol kunnen navigeren. Sommige gebieden - delen van Nederland bijvoorbeeld - zijn tot op enkele meters nauwkeurig in kaart gebracht. Van andere plaatsen zijn alleen satellietbeelden met iets minder detail beschikbaar. Op deze beelden kunnen markers worden aangebracht. Denk aan restaurants, hotels enzovoort. Naast de commerciële aanbieders kunnen via het Google Earth Outreach-programma sinds deze week ook Nederlandse goede doelen hun projecten presenteren.

 


Hoe ziet dat eruit in de praktijk?

 


Op de satellietfoto's waarop in het programma ingezoomd kan worden kunnen lagen audiovisuele en tekstuele informatie boven de geografische informatie worden aangebracht. Bij een waterproject in Afrika kan na aanklikken van het logo van de organisatie bijvoorbeeld allerlei projectinformatie - in de vorm van foto's, teksten, en filmpjes - tevoorschijn komen. In Nederland hebben WNF en Unicef deelgenomen aan de pilot met Google Earth Outreach.

 


Een showcase van Google Earth Outreach is hier te bekijken: http://earth.google.com/outreach/showcase.html  

 


Waarom al die moeite? Het goede doel kan zijn filmpjes toch ook gewoon op de website zetten?

 


Dat is waar. Maar het bereik van eigen website is niet te vergelijke met dan van Google Earth. Meer dan 200 miljoen mensen hebben het programma op hun computer geïnstalleerd. Deze doelgroep is nu rechtstreeks te bereiken met filmpjes, projectinformatie en links.

 


Goede doelen moeten hun eigen projecten in Google Earth zetten. Is dat moeilijk?

 


Daarvoor is wel enige kennis en begrip van de techniek nodig. Binnen de organisatie moet minstens een persoon aanwezig zijn die het nodige weet van bijvoorbeeld html. Het Google Outreach-programma bevat trainingsmateriaal, praktijkvoorbeelden en een demonstratie van de Keyhole Markup Language.

 


Het gaat vast weer een aardige cent kosten....

 


Dat hoeft niet. Nederlandse goede doelen kunnen een subsidie aanvragen bij Google Earth Outreach voor een licentie voor Google Earth Pro.

 


Mag iedereen meedoen?

 


Nee, politieke en religieuze organisaties komen niet in aanmerking. Ook organisaties die voornamelijk lobbyen voor politieke of beleidsmatige verandering zijn uitgesloten van deelname. Google eist bovendien dat de organisatie in het bezit is van een CBF-Keurmerk of een CBF Verklaring van geen bezwaar. Overigens stelt Google dat het in sommige uitzonderingsgevallen van de bovenstaande eisen af kan zien.

 


Aanmelden voor een gratis Pro-licentie kan hier: http://services.google.com/googlegrants/earth_application?hl=nl