Doe jij de ander weleens een vraag cadeau?

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
4 november 2021
Opinie | | Filantropie

Hoe zou het zijn als je jouw vraag aan iemand cadeau kan doen? Dat is misschien wel een hele goedkope maar zeker ook betekenisvolle manier om de ander wat te schenken, aldus DDB Expert Jeroen den Uyl.

Een vraag cadeau doen is een werkvorm die ik hanteer in de trainingen die ik geef. In deze trainingen werken de deelnemers aan allerlei issues die zij in hun professie tegenkomen. De deelnemers helpen elkaar in het helder krijgen van elkaars vraagstuk. Maar hoe doe je dat op een manier die werkt? De vraag cadeau doen is dan de methode.
Het gaat als volgt: Alle deelnemers zijn gevraagd ieder voor zich hun vraag op te schrijven. Het gaat om een vraagstuk dat de betreffende deelnemer ervaart in het werk. En het vraagstuk wordt steeds geformuleerd in een zin die start met: ‘Hoe kan ik…’.

De oefening start als één persoon zijn vraagstuk in de groep brengt. Na de inbreng van de vraag, geven de deelnemers geen antwoorden of adviezen of verhalen. Nee, zij doen dan wat anders. Zij geven de inbrenger de vraag cadeau die zij voor zichzelf opstelden, hun vraag over hun eigen vraagstuk. En dat doen ze declamerend. ‘Dank je voor jouw vraag. In antwoord op jouw vraag geef ik jou mijn vraag cadeau’, waarop vervolgens deze persoon dan zijn/haar vraag opleest.

Een voorbeeld van een cadeau-vraag:
‘Dank je voor jouw vraag, in antwoord op jouw vraag, geef ik jou mijn vraag cadeau: Hoe kan ik ondanks alle drukte en waan van de dag tijd vrijmaken voor de innovatie en systeemverandering in het werkveld van welzijn en zorg?’

Deze oefening is subtiel en gracieus. Het wonder geschiedt dat én de inbrenger door associatie en verbinding nieuw licht op het vraagstuk ervaart én dat degenen die hun vraag aan de inbrenger cadeau doen, een vergelijkbare ervaring hebben voor hun eigen vraagstuk.



Het lijkt vaag, maar er klinken ook inhoudelijke adviezen en duidingen. En ook op groepsniveau vindt ook veel plaats. Het delen van de vraag maakt kwetsbaar, versterkt door de ik-vorm, en het duidelijke voorlezen en inbrengen in de groep maakt dat diep geluisterd en gevoeld wordt. Dat komt bij allen binnen en dat versterkt en benadrukt de kracht van de groep enorm.
Dus als iemand jou een keer wat vraagt, misschien kan je dan als antwoord jouw vraag cadeau doen.


►Wilt u meer bijdragen van en over Jeroen den Uyl lezen? Klik hier.
♦Wie is Jeroen den Uyl? Klik hier