De DikkeBlauwe100 2015-2016 And the winner is…Jos Verhoeven

Alles wat Verhoeven de afgelopen jaren heeft gedaan bij Start Foundation stond in het teken van de missie.
Alles wat Verhoeven de afgelopen jaren heeft gedaan bij Start Foundation stond in het teken van de missie.
18 juni 2015
Opinie | | Personalia

Jos Verhoeven hebben wij aangewezen als de ‘invloedrijkste persoon in de Nederlandse filantropie 2015-2016’. De directeur van Start Foundation is daarmee winnaar van ‘De DikkeBlauwe100’ en opvolger van Boudewijn Poelmann. Alles wat Verhoeven de afgelopen jaren heeft gedaan bij Start Foundation stond in het teken van de missie: kansen creëren voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt. Als het daarvoor nodig was de pers te halen, een minister voor het hekje te dagen of een topondernemer af te serveren…so be it. Jos Verhoeven is onversneden civil power en een voorbeeld voor zijn collega’s in de filantropiesector.

Hij klopte vorig jaar al hard op onze deur en nu laten wij hem feestelijk binnen op de nummer één-positie. Het was een unanieme jurybeslissing onder een overweldigende bewijslast: Jos Verhoeven, directeur van vermogensfonds Start Foundation - onafhankelijk maatschappelijk investeerder die kansen en werk wil creëren voor mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt - is de invloedrijkste speler in de Nederlandse filantropie. Niet als grootgeldsmijter, niet als vergadertijger, niet als winkeloppasser, maar wel als sociaal innovator met een onweerstaanbare hoeveelheid civil power en daadkracht. Als er één bestuurder is in de Nederlandse filantropie die trouw is aan put your money where your mouth is, dan is het wel Jos Verhoeven.

Tegendeel van cliché
Hij is het absolute tegendeel van het clichébeeld dat men van bestuurders van de doorgaans publiciteitsschuwe vermogensfondsen heeft. Verhoeven is een proactieve, extraverte en vooral innovatieve sociaal entrepreneur die het hart op de tong heeft. Misschien dat de socialisten in Nederland hun ideologische veren hebben afgeschud, zo niet Verhoeven. Hij verrast de samenleving keer op keer door zich als private organisatie middenin maatschappelijk heikele discussies te storten. Zoals met het burgerlijk ongehoorzame Stout Fonds, dat aanvankelijk  werd opgericht om de boetes te betalen die scholen en stageaanbieders kregen wanneer zij jongeren zonder geldige verblijfsdocumenten toch stage lieten lopen. David tegen Goliath. Het Stout Fonds bleek een eclatant succes: alle bewindslieden beten er hun tanden op stuk en dropen af met de ministeriële staart tussen de benen.

Geen stuntjes
Was het een stuntje? Nee, alles wat Verhoeven doet, staat direct in relatie tot de missie van zijn organisatie. Zoals bijdragen aan de lancering van het eerste Social Impact Bond van Nederland. Impact bonds zijn contracten waarbij private financiers investeren in een maatschappelijk project. De investeerders krijgen uitbetaald door een overheid op basis van de resultaten die door het maatschappelijke project worden geboekt.
Of dit staaltje van maatschappelijk ondernemerschap: samen met Dura Participatie BV en Fonds1818 wordt Start Foundation de eerste participant van het Microfinanciering Nederland Fonds. Gezamenlijk investeren zij €1,25 miljoen in het fonds om daarmee de kredietverlening aan het MKB in Nederland te bevorderen. Het fonds heeft als doel om een financieel en sociaal rendement te behalen via een investering in Qredits Obligaties. Qredits zal met deze middelen leningen verstrekken aan startende en bestaande ondernemers met een levensvatbaar ondernemingsplan die geen financiering kunnen krijgen via het reguliere circuit. Het doel: vijf miljoen euro ophalen bij foundations en particulieren met een minimale inleg €100.000.

Niks doofpot
Of deze: onderzoek laten doen (samen met VSBFonds) naar de groei(problemen) van maatschappelijke ondernemingen onder de rake titel Passie & Poen, want het pad van sociale investeerders gaat niet over rozen. Er zijn weinig succesvolle initiatieven die duurzaam financieel en maatschappelijk rendement hebben. Voor dat spanningsveld loopt Verhoeven niet weg. Zelfs niet voor nóg pijnlijker vormen van transparantie. Bijvoorbeeld wanneer je als fonds slachtoffer wordt van oplichting. De reflex van de meeste bestuurders is dan die van de doofpot of het vloerkleed. Zoniet Verhoeven. Hij doorbrak het taboe op dit onderwerp al eerder door in 2007 een malafide beneficiant voor de rechter te slepen en daarover openlijk te berichten. Eind 2014 bracht Start Foundation via het Tros programma Opgelicht een nieuwe zaak naar buiten. Start Foundation werkte mee aan deze uitzending omdat het wil laten zien dat deze praktijken voorkomen en dat ondanks alle toezicht dingen toch fout kunnen gaan. ‘We hebben in de afgelopen zestien jaar een paar van dit soort gevallen gehad. Elk is er een te veel, maar helemaal voorkomen is volgens mij onmogelijk. We gaan er dan overigens wel met gestrekt been in. Lieden die ons willen en wetens belazeren slepen we wanneer dat kan voor de rechter’, aldus Verhoeven. De boodschap: don’t mess with Jos. Zelfs niet als je een miljardenbedrijf bent. Want als levensmiddelenproducent Unilever de inpakafdeling van Knorr bouillon naar een goedkopere fabriek in Polen verplaatst en het hiermee tientallen sociale banen schrapt, heeft de multinational (5,3 miljard euro winst vorig jaar) terriër Verhoeven in de broekspijpen hangen. Verhoeven pikt dit onrecht niet en start een ludieke campagne op sociale media als Facebook en Twitter. Onder het motto 'Dat is toch van de (knorre)pot gerukt' riep Start op tot een boycot van Knorrsoep… David tegen Goliath. Daar zijn ze weer.

Wilt u alles weten over De DikkeBlauwe100? Bestel dan nu snel online uw exemplaar!



Wilt u de winnaar van De DikkeBlauwe100 2015-2016 zien & horen? Dat kan. Ga naar het Vimeokanaal van Filanthropium TV en bekijk het interview dat hoofdredacteur Charles Groenhuijsen had met Jos Verhoeven: https://vimeo.com/filanthropium