Otters en walvissen
In natuurgebied De Wieden kom je weer otters tegen. In 1988 was het dier hier uitgestorven, maar nu zwemmen er weer zo’n 360 rond. De waterkwaliteit in de Wieden werd beter en daardoor heeft de otter het naar zijn zin. De lobby van natuur- en milieuorganisaties was niet voor niets. Schoner water zorgt er overigens ook voor dat rondom New York weer volop bultrugwalvissen zwemmen.Een andere opsteker is dat de wereldwijde kindersterfte bleef dalen. Dat is bijvoorbeeld te danken aan organisaties als Unicef, die in extreem moeilijke omstandigheden doorgaan met vaccineren. In Noord-Oost Syrië kregen 250.000 kinderen dit jaar een prik tegen mazelen en pokken. In het eveneens door oorlog geteisterde Jemen vaccineerde de organisatie vorig jaar bijna 4,7 miljoen kinderen tegen polio.
Moeders
Ook successen van kleinere omvang doen ertoe. In Kenia leerden 250 medische professionals dankzij Amref en Philips omgaan met medische apparatuur die helpt bij het begeleiden van zwangere vrouwen. Vele druppels als deze dragen ertoe bij dat de moedersterfte wereldwijd daalt - de afgelopen twee decennia met ruim 60 procent.
Dichter bij huis bereikte de Hartstichting een mijlpaal in het werven van burgerhulpverleners, die getraind worden om mensen te reanimeren na een hartstilstand. Gemiddeld zijn ze 2,5 minuten eerder ter plekke dan de ambulance. 225.000 zijn het er inmiddels, vijf jaar geleden waren er nog maar 68.000. Nergens is de dichtheid van burgerhulpvrijwilligers zo groot als in Nederland.
Meer goeds danken we aan de inzet van vrijwilligers. Wist u dat 80 procent van het brandweerwerk in ons land door vrijwilligers wordt gedaan? 19.000 van hen rukten dit jaar uit bij branden, stormen en verkeersongevallen. In Parijs hielpen vrijwillige plombières bij het blussen van de brand in de Notre Dame. En dat drama bracht weer een ongekende geefgolf teweeg van een half miljard euro, waarmee deze cultuurschat van de ondergang kan worden gered.
Pareltjes
Filantropische inzet maakt het leven van miljoenen mensen mooier, beter en gezonder, elke dag weer. Onder de kerstlampjes schenkt De Dikke Blauwe het glas daarom halfvol. Want elkaar vertellen wat er niet goed gaat, dat doen we al het hele jaar. Laten we volgend jaar met zijn allen nóg meer moois voor elkaar krijgen. Dan beloven wij dat we daarover blijven schrijven!►Wilt u meer columns lezen van DDB-redacteur Mirjam Vossen? Klik hier.
Het Stichting Lenthe-team en De Dikke Blauwe danken alle leden en partners voor hun steun in het afgelopen jaar. De eerstvolgende editie van DDB Journaal zal verschijnen op donderdag 30 januari in een nieuwe, tweewekelijkse frequentie. Voor nu wensen wij u een gezond en voorspoedig nieuw jaar toe.