In het vorige DDB Journaal publiceerden we een artikel over het India Philantropy Report 2021. In het rapport stond de toenemende filantropie door vermogende families centraal en hun potentie voor de toekomst en het welzijn van India. Internationaal filantropie-adviseur en -bestuurder (én DDB-expert) Rien van Gendt levert een mooie aanvulling op het artikel:
‘Prachtig om dit te lezen, maar het vindt wel plaats in een context die verontrustend is. In september 2020 heeft de Indiase overheid de Foreign Contribution Regulation Amendment Act geïntroduceerd. Dit is duidelijk bedoeld om het leven van de civil society in India te bemoeilijken. Een paar gevolgen: buitenlandse foundations mogen geen donatie doen aan in India gevestigde organisaties met als doel deze in kleinere donaties te verdelen (kennelijk is de overheid bang de controle op de civil society via deze ‘regranting’ te verliezen); beperking van het gebruik van buitenlandse gelden voor administratieve kosten tot 20% van de uitgaven van lokale NGO's (kennelijk bedoeld om het leven van grotere NGO's met hogere administratieve kosten te bemoeilijken); buitenlandse donaties moeten worden overgemaakt naar een speciale rekening bij de State Bank of India en zullen alleen worden uitbetaald ‘after these transfers have been reviewed by the Indian authorities’ (commentaar overbodig).’
In mijn vorige editorial noemde ik al de totaal andere chemie die er bestaat tussen burger en overheid in opkomende landen in Azië. Hier in Nederland met ons rotsvaste vertrouwen in de democratie, kunnen we ons niet voorstellen dat een overheid argwanend kan zijn naar NGO's toe. India is hier een goed voorbeeld: de overheid vreest buitenlandse inmenging in binnenlandse politiek via filantropie organisaties en bestrijdt ze steeds actiever. Volgens The Economic Times zijn het aantal NGO's in India door steeds strictere regelgeving de afgelopen 10 jaar vrijwel gehalveerd. Zelfs Greenpeace moest er na een lange strijd aan geloven. Gelukkig maar voor de goede doelen organisaties in India, dat vermogende families in dit gat kunnen stappen en financiële tekorten kunnen aanvullen.
---
De bezwaren van Rien van Gendt worden ook deels genoemd in het India Philanthropy Report 2021. Dat kun je hier nalezen.
Internationale filantropie