Cultuurfonds presenteert boekje over mecenaat en fiscus

3 november 2010
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (3 november) - Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds, overhandigde vorige week het eerste exemplaar van Mecenaat en fiscus aan Ferdinand Grapperhaus jr. , de zoon van de eerder dit jaar overleden co-auteur Grapperhaus. Deze publicatie over de band tussen kunst, cultuur en fiscaliteit is op initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds verschenen bij uitgeverij Kluwer als eerbetoon aan de oud-staatssecretaris.

De boekpresentatie van Mecenaat en fiscus vond plaats in de Koningszaal van Artis in Amsterdam als onderdeel van een bijeenkomst waarin het cultuurmecenaat in zijn breedheid werd belicht door onder anderen Taco Morelisse (CEO Kluwer Nederland), Haig Balian (directeur Artis) en Sigrid Hemels (naast Grapperhaus mede-auteur van Mecenaat en fiscus).

Lezing in 2000
Het idee voor Mecenaat en fiscus komt van Ferdinand Grapperhaus, fiscalist en oud-staatssecretaris van Financiën. De basis vormde een lezing die hij in 2000 gaf voor het Prins Bernhard Cultuurfonds. Door zijn plotselinge overlijden in het voorjaar van 2010 kon hij geen uitvoering meer geven aan zijn voornemen om deze rede samen met Sigrid Hemels te actualiseren. Hemels, hoogleraar belastingrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en lid van de Raad van Toezicht van het Prins Bernhard Cultuurfonds, heeft het project voortgezet in overleg met de familie van Grapperhaus en in samenwerking met het Cultuurfonds en Kluwer.

Mecenaat en fiscus
Mecenaat en fiscus gaat in op de eeuwenoude band tussen kunst, cultuur en fiscaliteit. Onder mecenaat wordt verstaan: het belangeloos schenken aan kunst en cultuur. Het mecenaat wordt hierbij besproken in het licht van de fiscale faciliteiten die de Nederlandse overheid de mecenas op dit moment biedt. Onder andere het belang van de giftenaftrek komt in het boek aan bod. Grapperhaus en Hemels betogen dat, juist in deze economisch moeilijke tijd, het mecenaat van grote betekenis is en dat de overheid hierbij een belangrijke rol speelt.

Esmeijer
Adriana Esmeijer, directeur van het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat cultuur en natuurbehoud in Nederland met financiële bijdragen, prijzen en beurzen stimuleert, onderstreept het belang van mecenaat in tijden van overheidsbezuinigingen. Zij noemde in een artikel in de Volkskrant het echter een ‘illusie' te denken dat de bezuinigingen op kunst en cultuur de komende jaren zijn op te vangen met private fondsen. "Wie dat denkt, heeft geen verstand van mecenaat. Het laten draaien van kunstinstellingen blijft een taak van de overheid. Private financiers komen pas over de brug als de overheid voor de basisvoorziening zorgt - het gebouw, het personeel, de infrastructuur - en willen hun geld besteden aan extra;s."

Intermediair
Jaarlijks ondersteunt het Cultuurfonds ruim 3.500 projecten op het terrein van Podiumkunsten, Beeldende kunst, Geschiedenis en letteren, Monumentenzorg en Natuurbehoud. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is daarvoor afhankelijk van fondsenwerving en ondersteuning vanuit het private kapitaal. Om dit mogelijk te maken is het Cultuurfonds actief als intermediair voor het mecenaat en als partner voor particulieren, stichtingen en bedrijven die cultuur een warm hart toedragen. In 2010 bestaat het Prins Bernhard Cultuurfonds 70 jaar.

Mecenaat en fiscus. Fiscaal aantrekkelijk steunen van kunst & cultuur in heden en verleden. Ferdinand H.M. Grapperhaus en Sigrid J.C. Hemels. Deventer, 2010. Kluwer. ISBN 978 90 13 07857 2. Bestellen: www.kluwershop.nl