AMSTERDAM – Goede Doelen Nederland (GDN) heeft haar ‘Handreiking Integriteitssysteem’ geactualiseerd, zo meldt de brancheorganisatie. De handreiking is nu interactief (binnen het document doorklikken mogelijk), er is een stappenplan toegevoegd en er is een Engelstalige versie beschikbaar. Ten slotte zijn er printbare versies voorhanden.
De geactualiseerde Handreiking Integriteitssysteem is opgesteld door Goede Doelen Nederland, de brancheorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking Partos, en Governance & Integrity. G&I werkt aan het versterken van integriteit bij de (semi)overheid en in private ondernemingen met een publieke taak.
Het doel van de Handreiking is om grensoverschrijdend gedrag zoveel mogelijk te voorkomen, een voorkomend geval zorgvuldig af te handelen en adequaat verantwoording af te leggen, aldus GDN. Het stappenplan – ontwikkeld samen met een door KPMG-consultant – werkt als een routekaart voor het (verder) ontwikkelen van het eigen integriteitssysteem.
Om goede doelen te ondersteunen bij het inrichten en optimaliseren van het eigen integriteitssysteem zijn diverse handreikingen ontwikkeld, zo laat GDN weten. Ze helpen bij het naleven van de integriteitsnormen in de Erkenningsregeling Goede Doelen en de Partos Gedragscode.
De vraag wanneer, waarover en namens wie je je als goede-doelenorganisatie moet verantwoorden is soms lastig te beantwoorden. Om organisatie te helpen bij deze afweging is de Handreiking Externe Verantwoording opgesteld. Deze handreiking geeft zowel aandacht aan de jaarverslaglegging achteraf als aan eventuele tussentijdse meldingen.
Het CBF (toezicht op goeddoen) voerde per 1 maart 2019 een meldplicht in voor de inmiddels 682 erkende goede doelen. De ‘Roadmap screening’ tot slot helpt organisaties bij het screeningsproces inzake de integriteit van huidige en toekomstige werknemers/vrijwilligers.
Nieuwsflits