Dit alles heeft geleid tot een verschuiving van de grenzen om tot betere ‘typologieën’ te komen. De goede doelen passend in elk van de onderscheiden categorieën, hebben nu min of meer vergelijkbare kenmerken en zijn daarmee homogener, waardoor zij beter kunnen voldoen aan voor die categorie passende normen.
Passende normen
De wijziging van de categorie-indeling betekent voor een groot aantal goede doelen dat zij in een andere categorie vallen dan voorheen. Daarom is opnieuw gekeken welke normen passend zijn. Tevens is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de regeling op een aantal onderdelen aan te vullen, te actualiseren en te verduidelijken.In een toelichting is een en ander nader uitgelegd, waarbij dieper is ingegaan op de categorie-indeling, op verschillende onderdelen van de regeling die worden aangepast en op de daarbij gehanteerde uitgangspunten. Deze zijn terug te vinden op de website van onze Commissie. (www.commissienormstelling.nl)
Beloningsregeling
Aan de orde is ook een voorgenomen wijziging van de Beloningsregeling voor directeuren van goede doelen. Ook deze regeling is (op een beperkt aantal onderdelen) aangepast, met name met het oog op verduidelijking en betere toepasbaarheid. De consultatie met betrekking tot de aangepaste normen van de Erkenningsregeling en de aangepaste Beloningsregeling voor directeuren van goede doelen, heeft plaatsgevonden in de periode 17 juni – 17 juli 2024. In totaal zijn 30 reacties binnengekomen.Naar aanleiding van deze reacties heeft de Commissie haar eerdere voorstellen aangepast. In haar vergadering van 4 december 2024 heeft zij de normen van de Erkenningsregeling en de Beloningsregeling definitief vastgesteld. Daarnaast worden alle afzonderlijke reacties voorzien van een antwoord van de Commissie. In die antwoorden wordt ingegaan op de wijze waarop de betreffende reactie is verwerkt. Een en ander wordt gepubliceerd op de website van de Commissie.
Inzage
De Commissie geeft voorts desgewenst graag in detail inzage in alle wijzigingen die zijn aangebracht. Dat kan door te mailen naar de secretaris van de Commissie (secretaris@commissienormstelling.nl).Tot slot het volgende. De Commissie heeft met deze wijzigingen in het bijzonder de normen van de Erkenningsregeling betrekkelijk ingrijpend aangepast. Dat roept allereerst de vraag op of sprake is van een overgangsregeling. Dat is inderdaad het geval. Ook zal de wijziging van beide regelingen in de loop van de tijd zeker leiden tot vragen, zowel over bepalingen in de regeling zelf als over de wijze waarop deze wordt toegepast.