Commentaren 2011 (selectie)

14 december 2011
Opinie | | Filantropie

Wilt u het complete 'Filantropisch Jaaroverzicht 2011'  lezen? Word dan FM-abonnee, dan sturen wij u het gedrukte magazine toe. FM-abonnees ontvangen het magazine automatisch kosteloos in de laatste week van december.


Tot hier en niet verder

"Klaarblijkelijk is het Rosenthal ontgaan dat onafhankelijke ngo's juist cruciaal zijn voor de balance of power van een gezonde, open democratische samenleving. Met zo'n enge visie op de rol van ngo's heb je met een Rosenthal geeneens een Wilders nodig om internationale samenwerking definitief de nek om te draaien."

(5)


Eye-opener

"Zorgen zijn er dus wel op de korte termijn, maar voor de langere termijn blijven ook de Engelsen optimistisch. Dat bleek mij ook weer op de laatste bijeenkomst van het Institute-of-Fundraising, afdeling Londen. Een eye-opener voor mij was wel dat de meeste Engelse bestuursleden van goede doelen (‘trustees') al net zo weinig affiniteit met fondsenwerving hebben als hun collega's in Nederland."

(FM-correspondent Marc Wortmann vanuit Londen)


Door ‘t sterk

"Goede doelen moeten "door het sterk" om duidelijk te maken welke investeringen noodzakelijk zijn om hun doelstellingen te realiseren. Ik heb het al eens eerder geroepen: de kappers hebben hun collectieve perceptiemanagement beter in orde dan de goede doelen. Inderdaad: kijk eens wat vaker in de spiegel... "

(5)



Total Expense Ratio

"Welnu, het moet nog maar eens hardop gezegd worden: dat is niet zo. "Kosten fondsenwerving" is een nutteloos cijfer, zeker als het gaat leiden tot de conclusie dat uw gift - na aftrek ‘kosten fondsenwerving' - vervolgens dus geheel ten goede komt ‘aan de hulpverlening'. Want dat is natuurlijk onzin."

(FM-columnist 19)


Grote servicebeurt

"Wordt het kakineus tuttemerullen aan de zijlijn of maatschappelijke meters maken? Die vraag staat de komende jaren centraal. En niet alleen bij de serviceclubs - voordat licht leedvermaak toeslaat - maar ook bij veel goede doelen en vermogensfondsen. Adapt or die. "

(5)


 


Niet om op te gokken

"Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil de Wet op de kansspelen verruimen om gokken via internet mogelijk te maken. Het zal ongetwijfeld nog niet een reuzevaart lopen, maar erop gokken dat de grote geldmachine voor het goede doel ongehinderd en tot in lengte van dagen blijft doorstampen lijkt me zéér onverstandig. Ik zou zeggen: repareer uw dak nu de loterijzon nog volop schijnt."

(5)


Schaamrood

"De Gekste Dag bracht bijna 3 ton op. Mooi. Maar heeft er ook maar één grapjas ons iets dichter gebracht bij de uiterst zinnige dingen waarvoor de 4 goede doelen zich inzetten? Is er ook maar één oprecht gevoel van betrokkenheid of warmte opgeroepen? Denk het niet. Fondsenwerven is emotie, lolbroeken! Geen rode neuzen, maar schaamrood voor zoveel platheid voor vier prachtorganisaties."

(10)



Echternach-processie

"Als het gaat om draagvlakverwerving en voorlichting is achterstallig onderhoud van decennia niet zomaar even weg te werken. Dat is een Echternach-processie die veel overeenkomsten vertoont met het werk binnen OS zelf: het is complex, er gaat veel fout, het kost veel geld en het duurt héél lang."

(10)


Andere spelregels?

"De kracht van de derde geldstroom en haar donors zit ‘m in de complementariteit: actieve burgers vullen met eigen middelen die zaken aan waarvan zij vinden dat die door anderen (waaronder de overheid) zijn blijven liggen. Als die spelregels in ons samenlevingsmodel de facto zijn aangepast, dan hoor ik dat graag uit de mond van maître Mark Rutte zelf, en niet via zijn slagersjongen op het ministerie van Cultuur."

(5) 



Filantropie wordt verbanddoos

"De RWI adviseert nu gemeenten om kerken en liefdadigheidsfondsen te benaderen om de tekorten aan geld te compenseren. Het moet niet gekker worden. Als een vertegenwoordiger uit de filantropische sector roep ik mijn collega's op om de hakken in het zand te zetten. Geen substitutiefinanciering wat mij betreft. Zonder duidelijke missie, visie, en doelstellingen geen cent investeren is het adagium in ons dagelijks werk als maatschappelijk investeerder."

(Jos Verhoeven, directeur Start Foundation)




Die andere helft

"Leuk, Civil Society over ‘het verschil'. Wel gek, dat er over één groep hier en daar nog een beetje lacherig gedaan wordt. "Vrouwen zijn niet eens een minderheid!", riep een ander triomfantelijk. "Die horen echt niet in dat rijtje thuis." 

Jawel, meneer. Vrouwen horen in élk rijtje thuis. Juist omdat ze geen minderheid zijn. Niet zo kleurrijk als die leuke jonge vluchtelingen. Vrouwen zijn heel gewone mensen. Ze zijn je dochter, je vriendin, je moeder en je collega. En dat maakt het misschien wel extra moeilijk. "

(10)


Damocles

"Als sterk commercieel ervaren boodschappen enerzijds, en het liefdewerk-oud-papier-goed-doelgevoel anderzijds leveren de laatste jaren een steeds ongemakkelijker spagaat op. Verstandiger dan je hierover te beklagen of je over te leveren aan de scoringsdrift van Haagse politici is nog meer te investeren in marketingcommunicatie die authentieker, eerlijker, inhoudelijker en doeltreffender is en burgers overtuigt van blijvende steun aan goede doelen. "

(5)


Subliem Stout

"De lancering vorige week van het ‘Stoutfonds': een boetepot voor bedrijven die jongeren die illegaal in Nederland verblijven aan werk of stage willen helpen. Een vondst, een statement en een staaltje burgerlijke ongehoorzaamheid dat iedereen opeens bij de les brengt, de vinger op de zere plek legt en beleidsmakers en bedrijven uitdagen te werken aan een oplossing voor een maatschappelijk probleem. Zie hier in a nutshell: de kracht van onze civil society."

(5)


Houdt de toezichthouder wel voldoende toezicht?

"Besteed meer aandacht aan uw toezichthoudende rol (en beperk dus het aantal nevenfuncties). Breng 1 tot 2 werkbezoeken per jaar aan de organisatie waarop u toezicht houdt. Voer zelf voortgangs- en functioneringsgesprekken met de bestuursvoorzitter aan de hand van een heldere managementovereenkomst die u jaarlijks actualiseert en houd vast aan het actuele beloningskader in de betrokken sector. Onze ervaring leert ons dat dit resulteert in een goede onderlinge werkverhouding, een sterke informatiepositie en het voorkomt verrassingen die u via de media moet vernemen."

(19)


Ballonnetjes

"De gedurfde en creatieve Greenpeace-aanpak heeft de laatste veertig jaar vele verborgen misdaden tegen de aarde zichtbaar gemaakt en bijgedragen aan een groenere wereld. Op het randje van de wet soms. Daar zijn rechters voor. Kennen we de term demoniseren nog? Goede ervaringen mee? Voor Greenpeace heb ik een tip: blaas met een gigantische ballon het hele Binnenhof eens vol. Tekstsuggestie: Stop domheid. Minstens zo gevaarlijk als kernenergie."

(10)