Het behoeft geen lang betoog; goede doelen zijn ofwel in het nieuws vanwege incidenten, vaak iets met de strijkstok, ofwel omdat ze om geld werven, meestal met campagnes die mensen moeten raken, waarbij alle verleidingstechnieken worden ingezet om tot een transactie te komen (lees donatie). Ze komen echter niet of nauwelijks in het nieuws vanwege wat ze met al die inspanningen bereiken. Dat is opvallend omdat het inhoudelijke werk feitelijk het bestaansrecht van goede doelen is.
De reden van die publicitaire onbalans ligt verscholen in het gegeven dat de meeste goede doelen uit twee totaal verschillende werelden bestaan. De mensen die ‘goed doen’ en de mensen die goed doen ‘verkopen’. Deze laatste groep bestaat uit marketeers en verkopers. Zij zijn meesters in het versimpelen van de boodschap en het in de etalage zetten van wat makkelijk verkoopt. Ze zijn tamelijk eenzijdig uit op targets en omzet. Daaruit halen ze ook hun voldoening. Gelukkig maar want anders zouden er nauwelijks goede doelen bestaan.
De eerste groep is van het ideaal, de inhoud en de nuance, maar helaas, daarin zijn maar weinigen geïnteresseerd. Dat komt ook omdat deze groep van nature sterk redeneert vanuit de eigen beleving en ideologie en te weinig oog heeft voor hoe je een breed publiek weet te boeien. Voor goede doelen die het van publiekssteun, steeds minder van subsidies, moeten hebben, is dat de dood in de pot. En zo modderen (of is het drammen) we al jaren met elkaar door.
Er ontwikkelt zich gelukkig een nieuwe lichting, vaak jonge, managers en directeuren die er in slaagt deze twee bloedgroepen met elkaar te verbinden. Het type dat beter in staat is te multitasken, met meer lef en minder laf, minder bestuurder is en meer ondernemer, stopt met polderen en persoonlijk ergens voor wil staan. Het type rechte rug en stip aan de horizon, zeg maar. Die het op de koop toe nemen dat ze kunnen mislukken.
Met de komst van dit nieuwe geluid lijkt de tijd rijp om als goede doelen het voortouw te nemen; met de blik vooruit en met trots het verhaal richting het grote publiek vertellen. Een collectieve campagne waarin we laten zien wat goede doelen, klein en groot, voor waardevols toevoegen aan de samenleving, wat er allemaal al is bereikt, dat we met elkaar die goede doelen vormen en bemensen, dat het een unieke verworvenheid is van onze maatschappij en het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is die particuliere initiatieven te blijven omarmen. Het is tijd voor een collectieve campagne.
Governance & Finance