De bedragen die via collectebussen aan goede doelen worden gedoneerd, worden steeds lager. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). In 2013 werd door 24 landelijk collecterende organisaties 38.684.666 euro opgehaald, wat neerkomt op 2,31 euro per persoon. Dat was twee jaar geleden nog 44.702.433 euro, oftewel 2,68 per Nederlander.
In het noorden en oosten wonen de gulste gevers. In Rozendaal wordt het meeste gegeven, met 11,83 euro per persoon. Ook op de waddeneilanden Schiermonnikoog (8,96 euro per persoon), Terschelling (7,16) en Vlieland (6,72) wordt relatief veel geld in de collectebus gestopt. In de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht wordt het minste gedoneerd, namelijk 0,33 euro per persoon. Ook Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geven weinig aan collectanten, met respectievelijk 0,40, 0,48 en 0,52 euro per persoon.
Minder collectanten
Volgens het CBF zijn er meerdere verklaringen voor de teruglopende collecteopbrengsten. Zo waren er voor veel organisaties dit jaar minder collectanten op pad en blijkt het werven van nieuwe collectanten lastig. Ook zijn er tegenwoordig makkelijkere en veiligere manieren om geld te doneren, bijvoorbeeld via internet. Daarbij komt dat Nederlanders minder vaak kleingeld in huis hebben liggen, vermoedt een woordvoerster van de Hartstichting. ‘Ook hebben we gemerkt dat de crisis invloed heeft op het opgehaalde bedrag. Hierdoor moeten we steeds innovatiever worden om collectegelden op te halen.’ Zo wordt onder meer gekeken naar betalen met een pinautomaat aan de deur, en het ophalen van donaties via de eigen website en Facebook.
Wetenschap & Onderzoek