UNICEF Nederland in coalitie voor duurzame kleding en textiel

25 maart 2016
Nieuws | | Organisatienieuws

Een brede coalitie van brancheorganisaties, vakbonden, maatschappelijke organisaties en de overheid heeft een convenant gepresenteerd over internationaal verantwoord ondernemen in de kleding- en textielsector. Volgens UNICEF is dit een belangrijke stap richting verantwoord geproduceerde kleding. Uniek aan dit convenant is dat het over de hele textielketen gaat. Over de voortgang komen regelmatige publieke rapportages.
 
De komende maanden verwacht de coalitie dat ten minste 35 bedrijven, die samen minimaal een derde van de omzet in Nederland vertegenwoordigen, zich bij hen zullen aansluiten. De betrokken organisaties zullen het convenant in juni ondertekenen.
 
Structurele aanpak van problemen
Over de grote problemen in de productie van textiel en kleding, zoals kinderarbeid, lage lonen, discriminatie van vrouwen en milieuvervuiling, is steeds meer bekend. Met dit convenant gaan bedrijven, brancheorganisaties, de overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties deze problemen gezamenlijk structureel aanpakken.
 
De coalitie bestaat uit:
  • de Nederlandse brancheorganisaties in kleding en textiel VGT, Modint en Inretail;
  • de vakbonden FNV en CNV;
  • de maatschappelijke organisaties Solidaridad, UNICEF Nederland, de Landelijke India Werkgroep, Stop Kinderarbeid Coalitie, Stichting Vier Voeters en de overheid.
 
‘Grote stap vooruit’
Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): ‘Met dit breed gedragen convenant zetten bedrijven en maatschappelijke organisaties een grote stap vooruit in de bestrijding van misstanden in de kleding en textielindustrie in ontwikkelingslanden. Dat is heel goed nieuws voor die mensen die nu nog te lange dagen maken, onder gevaarlijke omstandigheden, voor een te laag loon. Maar ook voor de industrie als geheel en voor de consument: iedereen wordt hier beter van.’
 
De rol van UNICEF
UNICEF zal als een van de maatschappelijke organisaties bij het convenant bedrijven helpen oplossingen te vinden voor problemen met kinderarbeid, kinderopvang, te lange werktijden van ouders waardoor ze niet voor hun kinderen kunnen zorgen, gezonde en veilige werkplekken voor zwangeren en moeders met jonge kinderen. Een voorbeeld is het bestaande UNICEF-programma in Bangladesh, dat de kracht van de kledingsector wil gebruiken om minstens één miljoen kinderen en hun families uit de armoede te halen.
 
Lees de volledige tekst van het convenant (pdf).