In nauwe samenwerking met een aantal donatieplatforms heeft toezichthouder CBF een succesvolle pilotaudit uitgevoerd, die tot een proefset normen heeft geleid passend bij de praktijk van ontwikkelgericht toezichthouden door het CBF. Want ‘zowel de donateur, als de Erkenning, als de donatieplatforms zelf hebben baat bij een Erkenning van donatieplatforms’, aldus Harmienke Kloeze, directeur-bestuurder van het CBF.
Toezicht
Aanleiding van de pilotaudit was het verdwijnen van €40.000 door het offline gaan van donatiewebsite Dream or Donate in 2019. Volgens de eigenaar van het platform was de website gehackt, maar donateurs dienden massaal een aanklacht in en eisten hun geld terug. ‘Als er iets misgaat bij het geven via donatieplatforms vindt dat zijn weerklank in het vertrouwen om te geven. Daar hebben goede doelen ook last van’, stelt het CBF. Reden genoeg om begin 2020 samen met brancheorganisatie Nederland Filantropieland een groep donatieplatforms uit te nodigen voor een verkenning van toezicht op donatieplatforms. Zelfregulering, een onafhankelijke partij die de normen bepaalt en een onafhankelijke toezichthouder waren daarbij de uitgangspunten. Onder leiding van Marc Petit, in die tijd nog directeur van het toenmalige Nederland Filantropieland dat inmiddels samen is gegaan met Goede Doelen Nederland, werkte de groep aan ‘een Code Donatieplatforms met daarin de uitgangspunten van common good practice’.
Volgende stap
Het CBF heeft die Code vervolgens vrij vertaald naar een normenset volgens dezelfde principes als het erkenningsbeleid voor goededoelenorganisaties: principle-based en ontwikkelingsgericht. ‘Deze normen zijn informeel voorgelegd aan de Commissie Normstelling. Daarna hebben CBF-auditors de donatieplatforms als pilot door middel van deskresearch getoetst. En met succes; de toetsing bleek werkbaar.’, aldus Kloeze. Om een officieel Erkenningsbesluit van het CBF in werking te laten treden is het nu alleen nog nodig dat de onafhankelijke Commissie Normstelling de behaalde normenset beoordeelt volgens de door hen gehanteerde criteria. Pas wanneer een formele normenset is vastgesteld en de stuurgroep Erkenningsregeling een akkoord heeft gegeven, kunnen de donatieplatforms uit de pilot een Erkenningsbesluit van het CBF tegemoet zien. En daarmee lijkt Erkenning van donatieplatforms dichtbij. Kloeze: ‘We zijn erg blij met het succes van deze pilotaudit. Straks kunnen donatieplatforms laten zien dat donateurs veilig kunnen geven, donateurs weten welke platforms betrouwbaar zijn en wij kunnen op een voor ons bekende manier toezicht houden. Een win-win-win situatie.’
Bron: CBF, Toezichthouder Goede Doelen.
Lees ook: Marc Petit vertrekt als bestuurslid bij Goede Doelen Nederland
Crowdfunding