Op het eerste gezicht lijkt er in het nieuwe reglement niet zoveel nieuws onder de zon. Toch zijn er twee wijzigingen doorgevoerd die implicaties zullen hebben voor keurmerkhouders. De toetsing die voorheen om de vijf jaar plaatsvond, zal nu driejaarlijks plaats hebben. De jaarlijkse tussentijdse toets wordt versimpeld.
Aan de versimpeling is in zekere zin ook een verzwaring gekoppeld. De door de Code Wijffels geponeerde principes die een scheiding van bestuur en toezicht moeten garanderen hebben in het reglement handen en voeten gekregen in de verantwoordingsverklaring, die de keurmerkfondsen aan het CBF moeten gaan verstrekken. In die verklaring moet worden uitgelegd hoe toezicht houden is gescheiden van besturen en uitvoeren. Hoe wordt het toezicht georganiseerd? Hoe heeft dit in de praktijk handen en voeten gekregen in de afgelopen periode? En hoe wordt het functioneren van directie, bestuurders en toezichthouders geeevalueerd?
Het blijft niet bij deze verklaring alleen. Het tweede opvallende nieuwtje is namelijk dat het CBF voor het eerst in haar historie haar burelen gaat verlaten om met de keurmerkhouders in gesprek te gaan. Nieuwe keurmerkhouders en keurmerkhouders die na 1 juli hertoetst moeten worden, krijgen te maken met visitaties. De afgelopen periode heeft het CBF proefvisitaties afgelegd bij vier instellingen.
CBF-directeur Adri Kemps legt uit hoe de visitaties in hun werk gaan. "We gaan het gesprek aan met bestuurders en directies. De gesprekken worden gevoerd door de senior controllers van het CBF en adjunct-directeur Arie de Kluiver, die primair voor dit project verantwoordelijk is. Uitgangspunt is dat we niet normatief te werk gaan, maar in dialoog een beeld proberen te krijgen van in het kader van het reglement belangrijke aspecten van het functioneren van organisaties. Natuurlijk geven we feedback en wordt er geëvalueerd."
De bedoeling is dat wordt getoetst of dat wat men zegt te doen ook daadwerkelijk gedaan wordt, bijvoorbeeld ten aanzien van de verantwoordingsverklaring. Kemps: "Vragen die we zullen stellen zijn of de afspraken die gemaakt zijn ten aanzien van de verantwoordingsverklaring ook zijn nagekomen. We bespreken ook interne procedures ten aanzien van de monitoring van doelstellingen, en in hoeverre hier sprake is van verbeteringstrajecten. Een andere vraag die we stellen is hoe de verantwoordingsverklaring, en de wijze waarop invulling gegeven wordt aan het naleven van de basisprincipes ten aanzien van scheiding van toezicht en bestuur, wordt gecommuniceerd in het jaarverslag."
In de toetsing het jaar daarop kijkt het CBF vervolgens of de afspraken ook zijn nagekomen. "Het is een voortgaande cyclus," zegt Kemps.
Een belangrijk uitgangspunt van het CBF is het leveren van maatwerk. Kemps: "We willen voorkomen dat de verantwoordingsverklaring een standaarddocument wordt, zoals de accountantsverklaring. Inzichtelijk maken van een verbeteringstraject binnen de fondsen is een belangrijk speerpunt. Wat dat betreft zijn visitaties een goed hulpmiddel. Een kleine organisatie zal immers andere methodieken hanteren dan een grote organisatie."
Klik hier voor een eerder artikel over de aangepaste keurmerkcriteria
Het CBF heeft onlangs ook haar jaarverslag 2007 gepubliceerd. Klik hier voor dit document