Deze week is de nieuwe campagne Nalaten van start gegaan: www.toegift.nl. Naast veel informatie is er aandacht voor het bespreekbaar maken van een filantropische nalatenschap met de familie. Dat lijkt relevant, nu erfenissen steeds vaker leiden tot familieruzies. De campagne is ontwikkeld door Reclamebureau Roorda en Bill Tanaka (Smarthouse films).
Met de website www.toegift.nl plus tv-commercials lanceerden zo’n 90 organisaties met CBF-Erkenning (of flink op weg naar een CBF-Erkenning) hun nieuwe campagne Nalaten. Met een website vragen de goede doelen aandacht voor nalaten. Er staan uitstekende FAQs en een verhelderende woordenlijst, ook voor iedereen die er nog nooit over heeft nagedacht. Plus aandacht voor de noodzaak om een legaat of erfenis van tevoren te bespreken met familie. Want bij overleg vooraf dan blijken er meestal weinig bezwaren te zijn.
Onverminderd positief is dat zoveel organisaties zich gezamenlijk tot het publiek richten. Want zoals we weten uit heel veel onderzoek: mensen waarderen het als filantropische organisaties samenwerken.
Bespreken met erfgenamen is vaak lastig
Tweederde van alle Nederlanders zegt een legaat aan een goed doel te overwegen, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau The Choice onder 1.500 Nederlanders ouder dan dertig jaar. Argumenten: ‘Het is mooi als je idealen voortleven’ en ‘Over nalatenschappen aan goede doelen hoeft geen erfbelasting te worden betaald.’
Bijna dertig procent van alle ondervraagden vindt het lastig om nalaten aan een goed doel te bespreken met familie en erfgenamen.
Steeds meer conflicten en ‘gedoe’ over erfenissen
In september vierde de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland haar vierde verjaardag met een congres: Eerlijk Zullen We Alles (Ver)delen.
In 2005 bleek uit onderzoek dat driekwart van alle notariskantoren een groei in het aantal conflicten constateerde.
In 2010 ondervroeg PlusOnline (gericht op senioren) 3.000 ouderen. Maar liefst een derde van alle erfenissen waarbij zij betrokken waren, leidde tot ‘gedoe in de familie’. Momenteel schat een nalatenschapsmediator (een nieuw specialisme) dat slechts een derde van alle nalatenschappen níet tot problemen leidt. Ook het aantal erfrechtadvocaten groeit snel.
Notarissen: laat je erfgenamen niet met raadsels achter
Lucienne van der Geld, van Netwerk Notarissen: ‘De goede doelen richten zich op een belangrijk onderwerp. Wat mij betreft bespreek je je wensen met je naaste omgeving of motiveer je je keuzes in het testament. Het is belangrijk om je erfgenamen niet met raadsels achter te laten. Als notaris nemen we alle scenario’s door als iemand een testament maakt. Daarbij nemen we ook de mogelijke reacties van de familie door.’
Nalaten