AMSTELVEEN (21 april) - Er werd al druk over getwitterd en vorige week bracht FM al het nieuws: burgers hebben geen zin het financieringsgat van de bezuinigende overheid te vullen. Ook is het vertrouwen in goede doelen zodanig ingedeukt, dat wetenschapper Rene Bekkers dinsdag de sector opriep "gecoördineerd te werken aan herstel van vertrouwen".
VU-onderzoeker René Bekkers presenteerde dinsdag de uitslag van een prikkelend onderzoek: wat doen burgers nu de overheid zich als financier steeds meer terugtrekt? Springen particulieren bij? Het verlossende antwoord was: nee. Huishoudens geven op dit moment gemiddeld zo'n €210 per jaar aan goede doelen. En dat blijven ze - gemiddeld - ook doen, bezuinigingen of niet: 83% zegt hetzelfde te zullen geven; 8% zegt meer te zullen geven en 10% minder. Per saldo verandert er dus niets, al zullen de traditionele "veelgevers" volgens Bekkers juist voorde balans zorgen. De "civic core" van Nederland zegt de beurs nog wijder te zullen opentrekken als de financiële nood van de overheid aan de man komt. En dat bevestigt volgens Bekkers wel dat het filantropische glas in ons land half vol is: "Nederland is een sociaal land met een heel breed filantropisch draagvlak."
Deze stelling wordt ook ondersteund door de bevinding dat huishoudens in het crisisjaar 2009 nauwelijks minder zijn gaan geven, waar dat volgens Bekkers wel verwacht was. Gecorrigeerd voor inflatie gaven de huishoudens in 2009 4,2% minder dan in 2007: geen daling om van onder de indruk te raken. Is alles dus koek en ei in onze gevende huishoudens? Nee, waarschuwt Bekkers: de dynamiek bij gevers neemt sterk toe en de loyaliteit neemt af. "De gulle gever van weleer verdwijnt", betoogde Bekkers. "Het vertrouwen in goede doelenorganisaties neemt af. Het is geen taak voor ons onderzoekers, maar ik zie een sectoropdracht: gecoördineerd werken aan herstel van vertrouwen. Dit kroonjuweel van uw sector is als gevolg van o.a. salariskwesties in gevaar gekomen en het is zaak dat u hierop actie onderneemt."