Een jong, nieuw en belangrijk geluid in onze sector: de drie studenten Sohna Sumbunu (19), Veronika Vygon (19) en Lakiescha Tol (20) hebben met hun burgerinitiatief Zetje In de Over Hoop Prijs 2020 gewonnen. Met hun platform wil het drietal lessen over discriminatie een vaste plek in het onderwijs geven. De Over Hoop Prijs, die vandaag wordt uitgereikt door Stichting Over Holland, beloont ieder jaar een persoon of organisatie die ‘grensverleggend werk’ heeft verlegd. Treedt er - eindelijk - een nieuwe generatie aan die ook binnen de filantropie het een en ander over hoop zal halen?
Burgerinitiatief
Na de moord op George Floyd afgelopen jaar richtten Sumbunu, Vygon en Tol een burgerinitiatief op, waarin ze stelden dat ‘racisme en discriminatie verplichte thema’s zouden moeten worden in de lesstof van het primair en voortgezet onderwijs’. Binnen een maand tijd werd het initiatief meer dan 60.000 keer ondertekend en werd er in de Tweede Kamer door de PvdA, GroenLinks en PvdD een motie ingediend en aangenomen. Ter vergelijking: over het burgerinitiatief 'EHBO in het onderwijs' uit 2019, werd volgens De Volkskrant afgelopen voorjaar nog steeds slechts gedebatteerd. Dankzij de daadkracht en wil van Zetje In om echt iets te veranderen, implementeert het ministerie van Onderwijs de motie inmiddels door ‘de kerndoelen in het onderwijs aan te scherpen’ en is Zetje In uitgegroeid tot een vrijwilligersorganisatie met meer dan 40 vrijwilligers, die zich bezig houden met het ontwikkelen van lesmateriaal voor inclusief onderwijs. Daarnaast zet Zetje In haar social media kanalen in om meer bewustwording te creëren.
Over Hoop Prijs
De Over Hoop Prijs staat voor een trofee en een geldbedrag van 25.000 euro die door een jury wordt uitgereikt aan ‘een persoon of organisatie die dit jaar in ons land in de relatie tussen cultuur en maatschappij een grensverleggende ontwikkeling tot stand bracht, een vernieuwend idee lanceerde of op sociaal cultureel gebied in positieve zin iets wezenlijks overhoop haalde’. Eerder werd deze prijs gewonnen door Sociëteit Sexyland en Bedside Singers Amsterdam. Naast Zetje In waren dit jaar ook de documentaireserie Klassen en een ontwerp voor een energiezuinig type vliegtuig door de Technische Universiteit in Delft genomineerd. Het is dit jaar de derde keer dat de prijs wordt uitgereikt.
De jury over Zetje In: ‘Zetje In zorgt voor meer dan bewustwording alleen. Het is een beweging van daadkracht en impact. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen, strijden voor het recht van iedereen op een inclusieve samenleving – en dat allemaal waar het begint: op school. Met als adagium: als deze drie chicks van 18 en 19 jaar dit kunnen, dan kan ook ik zorgen dat er iets gaan veranderen. Zet je dus in voor waar je in gelooft.’ De jury schrijft in het rapport ‘diep onder de indruk’ te zijn van de ‘onstuitbare energie, de vakkundigheid van de campagne en de zorgvuldig uitgestippelde ambities’ van Zetje In. Vanwege ‘de noodzaak om nu, eindelijk, stelselmatig aandacht te besteden aan racisme en discriminatie in de klaslokalen van Nederland’ zegt de organisatie Zetje In unaniem gekozen te hebben als de winnaar van de Over Hoop Prijs 2020.
Een jong drietal waar we hopelijk nog veel van zullen horen. En wellicht een inspiratie om een ranglijst van jonge goeddoeners in het leven te roepen? Ik kan me daar persoonlijk wel op verheugen.
Bron: NRC, de Volkskrant
Cultuur