Niknam (42) profiteerde volgens Quote van een waardestijging van het Belgische webdienstenbedrijf Team.blue, waar hij voor een vijfde eigenaar van is. In Nederland is Niknam vooral bekend als oprichter van bunq. De onlinebank boekte vorig jaar met 53 miljoen euro zijn eerste jaarwinst, maar zag zich afgelopen juni wel genoodzaakt klanten te compenseren die slachtoffer waren geworden van phishing en helpdeskfraude.
Winnaars en verliezers
Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken voert de lijst nog steeds aan met ruim 12 miljard euro, ondanks een vermogensdaling van vier procent. Luxaflex-oprichter Ralph Sonnenberg (7 miljard euro) en vastgoedondernemer Vos (6 miljard euro) zijn de nummers twee en drie.De hoogste nieuwe binnenkomer is Pim van Agtmael, met 800 miljoen euro op plek 63. Hij vergaarde zijn vermogen met de Duitse warenhuisketen Breuninger. Onder anderen Peter Bijvelds, oprichter van de noodlijdende bussenfabrikant Ebusco, en oprichter Michiel Langezaal van laadpalenuitbater Fastned verloren hun plek in de lijst.
Mollie
Adriaan Mol van betaalbedrijf Mollie was de grootste daler met het verlies van bijna de helft van zijn vermogen, maar staat met 1,5 miljard euro nog op de 38e plek.Nieuw binnen in de top 10 is ondernemer Marcel Boekhoorn, die zijn loopbaan ooit begon in de accountancy. In 2024 schat Quote zijn vermogen op € 2,8 miljard, goed voor een achtste plaats in de lijst.
Max Verstappen
Bekende Nederlanders in de rijkenlijst zijn onder anderen John de Mol (21ste met 2 miljard euro) en Joop van den Ende (met 1,6 miljard euro 32ste). Formule 1-coureur Max Verstappen (27) is nog steeds de jongste in de lijst met een vermogen van 210 miljoen euro, een stijging van veertig procent. Hij staat 322ste in de Quote 500; dat maakt het puntenverlies en de forse tijdstraf in de jongste F1-race mogelijk wat beter te dragen.Bron: Accountant.nl