Finale nalatenschapsdrama: Familie Broekhuis in hoger beroep

Aan het getouwtrek rond de erfenis van Arend Broekhuis komt voorlopig geen einde.
Aan het getouwtrek rond de erfenis van Arend Broekhuis komt voorlopig geen einde.
11 april 2017

Nadat de rechtbank vorige week oordeelde dat Arend Broekhuis wilsbekwaam was toen hij 24 miljoen euro aan twee goede doelen naliet, heeft de familie aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan. De familie betwist dat voldoende is aangetoond dat Broekhuis niet dement was en komt met nieuwe bewijslast.
 
Arend Broekhuis liet op 81-jarige leeftijd in 2012 zijn testament aanpassen, waarbij zijn vrouw Anna en stiefdochters het vruchtgebruik van een villa in Kortenhoef en een aantal legaten kregen toebedeeld. Het leeuwendeel van zijn vermogen zou hij willen nalaten aan het Leger des Heils en De Zonnebloem. Elk goed doel zou 12 miljoen euro krijgen. De familie eiste nietigverklaring, maar de rechtbank Lelystad oordeelde dat wilsonbekwaamheid niet was aangetoond.
 
Wel dement
In een eerder geding, dat handelde over de overlegging van medische gegevens door de behandelend psychiater, werd door het hof Arnhem-Leeuwarden bepaald dat de familie aan de hand van gegevens van huisarts, longarts en GGZ heeft onderbouwd dat de heer Broekhuis wél leed aan dementie. De familie had gedurende al enige jaren een aanzienlijke karakterverandering geconstateerd en bij herhaling de zorg daarover gecommuniceerd met artsen.
 
Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Amsterdam heeft inmiddels het onderzoek van de psychiater als onvoldoende bestempeld. Hierdoor zouden de woorden van professor Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum, die Broekhuis postuum wél als dement kwalificeerde, in hoger beroep zwaarder moeten wegen. Wordt vervolgd dus.
 
♦Lees ook het artikel van DDB-Expert Tax & Legal mr. dr. Ineke Koele: Nalatenschapswerving: wat goede doelen kunnen leren van de zaak Broekhuis.
 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier